Annons

Datorspelsbolagets börssmäll – ”ett riktigt marknadsdrama”

Datorspelsbolaget Embracer fick en rejäl börssmäll efter att en brittisk analysfirma sågat aktien – något som Di:s experter diskuterar i veckans avsnitt av Analyspodden.

Dessutom diskuteras Feds sänkning – och avsaknaden av börsdrama.

Spelet Saints Row The Third.
Spelet Saints Row The Third.Foto:THQ NORDIC

 

Torsdagen bjöd på börsdramatik. Helt plötsligt föll Embracer, tidigare känt som THQ Nordic, brant. Efter flera rykten i marknaden visade det sig efter en tid att fallet orsakats av en analys från brittiska The Analyst som förordar blankning av Embracer-aktien och satt en riktkurs på 30 kronor.

Som jämförelse stängde Embracer-aktien på 76,85 kronor på onsdagen. När Stockholmsbörsen drog igen på torsdagen stod aktien i 65,50 – ett fall med nästan 15 procent.

Analysen ifrågasätter Embracers kassaflöde och uppger bland annat att bolaget genererat ett fritt kassaflöde före förvärv och avyttringar på minus 228 Mkr sedan 2015. Redovisningen ifrågasätts även på andra håll, bland annat då utvecklingskostnaderna kapitaliserats, det vill säga att kostnaderna läggs i balansräkningen i stället för resultaträkningen.

”Det här är ett riktigt marknadsdrama”, säger Di:s analytiker Johan Wendel i veckans avsnitt av Analyspodden.

”Men jag önskar att det fanns blankningsdata för First North-aktier”, fortsätter Johan Wendel och efterlyser bättre insyn i vilka och hur många som kortat Embracer-aktien.

På Stockholmsbörsens huvudlista måste korta positioner som uppgår till 0,5 procent av aktiekapitalet eller mer rapporteras in till Finansinspektionen.

Dessutom diskuteras räntesänkningen som den amerikanska centralbanken Federal Reserve levererade tidigare i veckan.

”Jag tror att Fed är väldigt nöjda med utfallet på marknaden. Det blev väldigt lite drama och rörelser kring den här sänkningen”, säger Di:s makroanalytiker Viktor Munkhammar. 

 


Innehåll från ISRAnnons

De är i immunterapins framkant

Ola Winqvist, CEO på ISR.
Ola Winqvist, CEO på ISR.

ISR Immune System Regulation Holding är ett läkemedel- och forskningsbolag inom immunterapi. Sedan 2012 arbetar de på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar som hiv, cancer och hepatit B. En nyligen genomförd nyemission visar på ett mycket starkt intresse från investerare. 

Svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, startade via en upptäckt från djurvärlden. ISR såg att kastrerade katter sjuka i fiv – motsvarigheten till hiv – överlevde i markant högre grad till skillnad mot okastrerade katter som drabbats av viruset. 

– Kastreringen av katter leder till att produktionen av könshormoner släcks ner. Hjärnsystemet producerar då substansen GnRH – en liten molekyl med stor betydelse. Den stimulerar frisättningen av könshormoner men aktiverar även viktiga delar av immunsystemet så att infektionen börjar behandlas, säger Ola Winqvist, CEO på ISR.

EXTERN LÄNK: Nyfiken på ISR:s teknologi? Läs mer här

Pågående behandlingsstudier 

Den här insikten lade grunden för ISR, som i dag utvecklar nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater.

– Hormonet GnRH har funnits som läkemedel på marknaden i över 30 år och används bland annat mot prostatacancer. Då exponeras viruset för immunsystemet som kan eliminera den infekterade cellen, säger Ola Winqvist. 

Nu pågår behandlingsstudier på sjukhus i Stockholm och Göteborg kring om hivpatienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen. 

– När coronapandemin mattats av kommer vi även påbörja en studie i Berlin med smittade patienter som är resistenta mot bromsmedicin. Artresistens drabbar upp till 14 procent av hivsmittade. Det är ett stort problem som leder till att patienten riskerar att vidareutveckla aids. Det här ser vi som en marknadsintroduktion där tiden till marknaden bedöms vara väldigt kort, säger Ola Winqvist. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om bolagets arbete med läkemedel för hiv-marknaden

Stark ekonomisk plattform 

ISR senaste förträdesemission, som avslutades 29 maj, tillförde bolaget cirka 71,7 miljoner kronor. Det ger dem en stark ekonomisk plattform för att kunna genomföra kommande studier och visar att investerarna har en god tilltro till bolagets utvecklingsarbete. 

– Vi står på flera ben: hiv, cancer, hepatit B och, mest aktuellt, ett vaccin mot coronaviruset. Vi har med andra ord en utvecklingsportfölj med stor potential och studier som behöver refinansieras. De som valt att gå in i det här ser, precis som oss, en rad möjligheter som snart öppnas upp, säger Lennart Dreyer, COO på ISR, och avslutar: 

– Vi vill tacka både nytillkomna och tidigare aktieägare för förtroendet som vi har fått. Det finns en enorm marknad i både öst och väst som väntar på oss. I Kina lider till exempel 100 miljoner människor av hepatit B och vår artresestentstudie kommer med all sannolikhet bli intressant för den amerikanska marknaden – en spännande pipeline, minst sagt! 

Fakta ISR
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. EXTERN LÄNK: Läs mer här

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?