ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Analyspodden

Datorspelsbolagets börssmäll – ”ett riktigt marknadsdrama”

  • Spelet Saints Row The Third. Foto: THQ NORDIC

Datorspelsbolaget Embracer fick en rejäl börssmäll efter att en brittisk analysfirma sågat aktien – något som Di:s experter diskuterar i veckans avsnitt av Analyspodden.

Dessutom diskuteras Feds sänkning – och avsaknaden av börsdrama.

Torsdagen bjöd på börsdramatik. Helt plötsligt föll Embracer, tidigare känt som THQ Nordic, brant. Efter flera rykten i marknaden visade det sig efter en tid att fallet orsakats av en analys från brittiska The Analyst som förordar blankning av Embracer-aktien och satt en riktkurs på 30 kronor.

Som jämförelse stängde Embracer-aktien på 76,85 kronor på onsdagen. När Stockholmsbörsen drog igen på torsdagen stod aktien i 65,50 – ett fall med nästan 15 procent.

Analysen ifrågasätter Embracers kassaflöde och uppger bland annat att bolaget genererat ett fritt kassaflöde före förvärv och avyttringar på minus 228 Mkr sedan 2015. Redovisningen ifrågasätts även på andra håll, bland annat då utvecklingskostnaderna kapitaliserats, det vill säga att kostnaderna läggs i balansräkningen i stället för resultaträkningen.

”Det här är ett riktigt marknadsdrama”, säger Di:s analytiker Johan Wendel i veckans avsnitt av Analyspodden.

”Men jag önskar att det fanns blankningsdata för First North-aktier”, fortsätter Johan Wendel och efterlyser bättre insyn i vilka och hur många som kortat Embracer-aktien.

På Stockholmsbörsens huvudlista måste korta positioner som uppgår till 0,5 procent av aktiekapitalet eller mer rapporteras in till Finansinspektionen.

Dessutom diskuteras räntesänkningen som den amerikanska centralbanken Federal Reserve levererade tidigare i veckan.

”Jag tror att Fed är väldigt nöjda med utfallet på marknaden. Det blev väldigt lite drama och rörelser kring den här sänkningen”, säger Di:s makroanalytiker Viktor Munkhammar. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer