1515
Annons

Dataspelsbolag och arkitektbyrå gör visir till sjukvården

Många kraftsamlar för att tillverka skyddsutrustning till vårdpersonal. I Skåne har ett dataspelsbolag, en arkitektbyrå och ett medicinteknikföretag tillsammans med privatpersoner hittat ett sätt att göra skyddsvisir som kan återanvändas.

Från vänster till höger: Martin Hultberg (Sharkmob), Aurélie Herlevsson (Hemocue), Daniel Monsén (Monsén Arkitekter), Sandra Klang (Monsén Arkitekter) och Matthias Klauser (en av de privatpersoner som bidragit med med 3d printande, var och lämnade av 100 visir när bilden togs).
Från vänster till höger: Martin Hultberg (Sharkmob), Aurélie Herlevsson (Hemocue), Daniel Monsén (Monsén Arkitekter), Sandra Klang (Monsén Arkitekter) och Matthias Klauser (en av de privatpersoner som bidragit med med 3d printande, var och lämnade av 100 visir när bilden togs).
Martin Hultberg, kommunikationschef på spelutvecklaren Sharkmob, med ett av de skyddsvisir som gjorts efter ritning från 3D-verkstan. Plasten går dock att återanvända jämfört med engångsvisir som görs med overheadplast.
Martin Hultberg, kommunikationschef på spelutvecklaren Sharkmob, med ett av de skyddsvisir som gjorts efter ritning från 3D-verkstan. Plasten går dock att återanvända jämfört med engångsvisir som görs med overheadplast.

Uppropet kom via Facebook. Arkitektbyrån Monsén, med vd:n och grundaren Daniel Monsén i spetsen, flaggade för att de hade kapacitet att göra visir med firmans 3D-skrivare. Martin Hultberg, kommunikationschef på dataspelutvecklaren Sharkmob, högg omedelbart tag i stafettpinnen.

”Jag såg inlägget på kvällen och ringde min chef som gav klartecken att köpa in det som behövdes till 3D-skrivarna”, säger Martin Hultberg.

I samma veva hörde Aurélie Herlevsson, som är strategisk inköpare på medicinteknikbolaget Hemocue, av sig och berättade att de hade läkemedelsplast på rulle som kunde användas till visir.

”Det unika med det vi gör är att plasten robustare och uthålligare jämfört med de engångsvisir som är tillverkade av overheadplast. Våra kan återanvändas eftersom de går att spritas av mellan varje patientbesök”, säger Martin Hultberg.

Ursprungstanken med gräsrotsinsatsen var att förse vårdpersonal i Ängelholmstrakten med skydd i väntan på att stora företag som Getinge kan få i gång masstillverkning av utrustning av det här slaget.

Fram till i slutet av förra veckan har 600 visir levererats, framför allt till akutintagningen vid Ängelholm sjukhus och Ängelholm kommun.

”Viruspandemin är en kris som drabbat oss alla och där det är uppenbart att enskilda individer och företag kan gå in och hjälpa till. Vi tre företag tillsammans med andra frivilliga fick igång det här samarbetet på några dagar och på akuten blev de eld och lågor när vi lämnade av de första. De tyckte att visiren var bättre än vad de kan komma över genom sina vanliga kanaler”, säger Martin Hultberg.

I den växande skaran av personer och företag som är med i hjälpinsatsen finns även ett par dussin privatpersoner som ställt sina privata 3D-printrar till förfogande.

”Utmaningen nu är inte att printa byglarna, som plasten sätts fast i, utan att klippa till plasten. Det är tidsödande och resurskrävande. Nu har vi hittat ett företag som kan klippa 2.000 plastvisir åt oss så vi kan dela ut dem också”, säger Martin Hultberg.

Monsén Arkitekter printar ut 16 visirbyglar om dagen och klipper till plasten. Hemocue står för rullarna och en kapmaskin till plasten. Martin Hultberg köper in materialet till 3D-skrivarna och sköter transporterna. 

”Det är inga enorma kostnader för oss. Det går åt tid och tid är ju pengar, men totalt sett är det ingen dyr produkt. Vi får ut relativt mycket med enkla medel och gör stor skillnad. Vårdpersonalen säger att de är bra och stabila att använda. Det blir till exempel ingen imma på visiret som med dem som har skumgummi på bygeln”, säger Martin Hultberg.

Den stora fördelen, enligt trion bakom det nya visiret, är att både ram och plast kan spritas av.

”Varje anställd har sin egen bygel och så har vi gett dem några i reserv. När jag kör ut och levererar har jag med mig ett färdigmonterat visir så det ser hur det ska se ut. Byglarna och själva plasten kan ligga på en hylla och tar nästan ingen plats jämfört med de som är färdigmonterade”, säger Martin Hultberg som levererat till ett antal äldreboende.

”Förhoppningsvis behöver vårdapparaten häromkring aldrig använda dem i stor skala. Vårt område här i nordvästra Skåne är ännu inte så hårt drabbat av coronaviruset. Vi är ute i god tid. Men vårdmaskinen har börjat ställa om. Man räknar med att antalet fall kommer att öka i slutet av april till mitten av maj. De förbereder sig för en storm som kanske kommer.”

Innehåll från Corporate Fiber TechnologiesAnnons

5G inomhus kräver helhetsgrepp

Möjligheterna med 5G i fastigheter är stora redan idag men kräver ett helhetsgrepp om den digitala infrastrukturen. Det menar Corporate Fiber som hjälper sina kunder att framtidssäkra sina fastigheter med fiber och inomhusnät för 5G. 

– Ett bra nät är grunden till det mesta som ska fungera i dagens samhälle, det gäller givetvis även fastigheter, säger Andreas Boo, vd för Corporate Fiber och fortsätter:

–  Många fastighetsägare vill till exempel använda sensordata för att få ner energiförbrukningen och samtidigt möta användarnas ökade krav på mobiltäckning inomhus. För att göra det effektivt behövs en modern, välstrukturerad fiberinfrastruktur kombinerat med 5G-inomhusnät. Moderna 5G-lösningar kräver fibermatade radioenheter.

5G som möjliggörare

Inomhusnät för 5G behövs eftersom nya, energieffektiva byggmaterial inte släpper igenom 5G-signalerna tillräckligt bra. Många fastigheter har idag också en otillräcklig struktur i fibernätet vilket dels innebär att man inte kan utnyttja den explosionsartade ökningen av tjänster inom proptech, dels att man missar möjligheten att skapa en bättre upplevelse för användarna:

– Ett exempel på fördelar med 5G-inomhusnät är att trådlösa solcellsbatterier snabbt kan kopplas in för att jämna ut effekttoppar i fastighetens energiförbrukning, förklarar Andreas Boo. 

Passiv teknik begränsar

Dagens passiva teknik har dessutom stora begränsningar för inomhuspositionering, en teknik som efterfrågas alltmer av såväl fastighetsägare som hyresgäster inom exempelvis vård. Den gör det möjligt att veta var en patient eller utrustning befinner sig på meternivå.

Aktiva nät är framtiden

– Fibermatade, aktiva inomhusnät är utan tvivel framtiden och utvecklingen går rasande fort. Ju större helhetsperspektiv du har när du bygger infrastruktur, desto mer funktionalitet och värde får du ut av din fastighet, säger Andreas Boo och avslutar: 

– Flera av Sveriges största fastighetsägare anlitar oss redan som strategisk rådgivare och driftpartner för en öppen infrastruktur som framtidssäkrar fastigheten.

Om Corporate Fiber:

Corporate Fiber är marknadsledande med en hållbar, säker och värdeskapande plattform för infrastruktur. Vi möjliggör digitalisering för alla i fastigheten. 

Läs mer om Corporate Fiber här 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Corporate Fiber Technologies och ej en artikel av Dagens industri

65 miljoner drabbas av nedstängningar i Kina

Över 65 miljoner i Kina omfattas just nu av nedstängningar på grund av covid-19.

Runt om i landet har 33 städer, inklusive sju provinshuvudstäder, mer eller mindre stängt ned, enligt den kinesiska tidningen Caixin.

Foto:Ng Han Guan

I staden Chengdu får majoriteten av de 21 miljoner invånarna inte lämna sina bostäder på grund av en nedstängning. Men för runt en miljon personer som bor i områden i stadens södra delar har nedstängningen nu släppts.

Det har rapporterats om virusutbrott i över 100 städer i Kina, den högsta siffran sedan början av pandemin tidigt 2020.

Enligt de kinesiska myndigheterna registrerades över 1.500 nya coronafall det senaste dygnet.

De hårda coronarestriktionerna i Kina har kraftigt påverkat landets ekonomi, resandet och samhället i stort. Men enligt Kinas styrande kommunistparti är åtgärderna nödvändiga för att förhindra en bredare spridning av viruset.

Rädslan för att bli fast i en nedstängning eller tvingas till en karantän efter att ha varit i närheten av en person som testat positivt för covid-19 har haft stor påverkan på människors arbete, umgänge och resvanor.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera