1515

Dataspelsbolag och arkitektbyrå gör visir till sjukvården

Många kraftsamlar för att tillverka skyddsutrustning till vårdpersonal. I Skåne har ett dataspelsbolag, en arkitektbyrå och ett medicinteknikföretag tillsammans med privatpersoner hittat ett sätt att göra skyddsvisir som kan återanvändas.

Från vänster till höger: Martin Hultberg (Sharkmob), Aurélie Herlevsson (Hemocue), Daniel Monsén (Monsén Arkitekter), Sandra Klang (Monsén Arkitekter) och Matthias Klauser (en av de privatpersoner som bidragit med med 3d printande, var och lämnade av 100 visir när bilden togs).
Från vänster till höger: Martin Hultberg (Sharkmob), Aurélie Herlevsson (Hemocue), Daniel Monsén (Monsén Arkitekter), Sandra Klang (Monsén Arkitekter) och Matthias Klauser (en av de privatpersoner som bidragit med med 3d printande, var och lämnade av 100 visir när bilden togs).
Martin Hultberg, kommunikationschef på spelutvecklaren Sharkmob, med ett av de skyddsvisir som gjorts efter ritning från 3D-verkstan. Plasten går dock att återanvända jämfört med engångsvisir som görs med overheadplast.
Martin Hultberg, kommunikationschef på spelutvecklaren Sharkmob, med ett av de skyddsvisir som gjorts efter ritning från 3D-verkstan. Plasten går dock att återanvända jämfört med engångsvisir som görs med overheadplast.

Uppropet kom via Facebook. Arkitektbyrån Monsén, med vd:n och grundaren Daniel Monsén i spetsen, flaggade för att de hade kapacitet att göra visir med firmans 3D-skrivare. Martin Hultberg, kommunikationschef på dataspelutvecklaren Sharkmob, högg omedelbart tag i stafettpinnen.

”Jag såg inlägget på kvällen och ringde min chef som gav klartecken att köpa in det som behövdes till 3D-skrivarna”, säger Martin Hultberg.

I samma veva hörde Aurélie Herlevsson, som är strategisk inköpare på medicinteknikbolaget Hemocue, av sig och berättade att de hade läkemedelsplast på rulle som kunde användas till visir.

”Det unika med det vi gör är att plasten robustare och uthålligare jämfört med de engångsvisir som är tillverkade av overheadplast. Våra kan återanvändas eftersom de går att spritas av mellan varje patientbesök”, säger Martin Hultberg.

Ursprungstanken med gräsrotsinsatsen var att förse vårdpersonal i Ängelholmstrakten med skydd i väntan på att stora företag som Getinge kan få i gång masstillverkning av utrustning av det här slaget.

Fram till i slutet av förra veckan har 600 visir levererats, framför allt till akutintagningen vid Ängelholm sjukhus och Ängelholm kommun.

”Viruspandemin är en kris som drabbat oss alla och där det är uppenbart att enskilda individer och företag kan gå in och hjälpa till. Vi tre företag tillsammans med andra frivilliga fick igång det här samarbetet på några dagar och på akuten blev de eld och lågor när vi lämnade av de första. De tyckte att visiren var bättre än vad de kan komma över genom sina vanliga kanaler”, säger Martin Hultberg.

I den växande skaran av personer och företag som är med i hjälpinsatsen finns även ett par dussin privatpersoner som ställt sina privata 3D-printrar till förfogande.

”Utmaningen nu är inte att printa byglarna, som plasten sätts fast i, utan att klippa till plasten. Det är tidsödande och resurskrävande. Nu har vi hittat ett företag som kan klippa 2.000 plastvisir åt oss så vi kan dela ut dem också”, säger Martin Hultberg.

Monsén Arkitekter printar ut 16 visirbyglar om dagen och klipper till plasten. Hemocue står för rullarna och en kapmaskin till plasten. Martin Hultberg köper in materialet till 3D-skrivarna och sköter transporterna. 

”Det är inga enorma kostnader för oss. Det går åt tid och tid är ju pengar, men totalt sett är det ingen dyr produkt. Vi får ut relativt mycket med enkla medel och gör stor skillnad. Vårdpersonalen säger att de är bra och stabila att använda. Det blir till exempel ingen imma på visiret som med dem som har skumgummi på bygeln”, säger Martin Hultberg.

Den stora fördelen, enligt trion bakom det nya visiret, är att både ram och plast kan spritas av.

”Varje anställd har sin egen bygel och så har vi gett dem några i reserv. När jag kör ut och levererar har jag med mig ett färdigmonterat visir så det ser hur det ska se ut. Byglarna och själva plasten kan ligga på en hylla och tar nästan ingen plats jämfört med de som är färdigmonterade”, säger Martin Hultberg som levererat till ett antal äldreboende.

”Förhoppningsvis behöver vårdapparaten häromkring aldrig använda dem i stor skala. Vårt område här i nordvästra Skåne är ännu inte så hårt drabbat av coronaviruset. Vi är ute i god tid. Men vårdmaskinen har börjat ställa om. Man räknar med att antalet fall kommer att öka i slutet av april till mitten av maj. De förbereder sig för en storm som kanske kommer.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?