1515
Annons

Dataintrång kan ha drabbat 143 miljoner amerikaner

Amerikanska Equifax, som hanterar kreditinformation, har utsatts för dataintrång och hackare kan i processen ha stulit personuppgifter för cirka 143 miljoner kunder i USA. Det skriver Wall Street Journal med hänvisning till uttalanden från bolaget.

Bild:Colourbox

Equifax sade att bland uppgifterna om kunderna fanns deras namn, födelsedatum, hemadresser och Social Security-nummer. Dessutom ska kreditkortsnummer för cirka 209 000 konsumenter ha kommit på drift vilket innebär att bankerna nu får ge ut nya kort till dessa personer.

Hackarna kan nu med informationen om kundernas tillgång till finansiering och hur mycket av den som är tillgänglig försöka sig på att begå bedrägerier, skriver affärstidningen.

”Det här är mardrömscenariot, alla fyra uppgifter på ett och samma ställe”, sade John Ulzheimer, en kreditspecialist och tidigare chef på Equifax.

Equifax sade att intrånget blev upptäckt den 29 juli och tros ha skett genom att hackarna utnyttjade en sårbarhet i bolagets amerikanska hemsida. Från mitten av maj och fram till juli ska hackarna ha utnyttjat denna lucka till att få tillgång till kundernas filer.

Hackarattacken mot Equifax är sett till antalet drabbade kunder den största efter de två separata för Yahoo under 2016 som tillsammans omfattade 1,5 miljarder människor. Equifax tappade 13,1 procent i eftermiddagshandeln på torsdagen.

Drivmedelspriserna chockhöjda över natten

Hann du inte tanka i går? Det är lätt att vara efterklok. Nu har drivmedelspriserna, för både bensin och diesel, höjts med 1,31 kronor jämfört med på fredagen.

Foto:Janerik Henriksson/TT

Chockhöjningen kommer sedan den tillfälliga sänkningen av energiskatten nu upphör.

Prishöjningen följer efter flera prishöjningar under den senaste veckan. I måndags kostade en liter bensin strax över 19 kronor och en liter diesel drygt 24 kronor på bemannade stationer. På lördagen var noteringen drygt 21 kronor för bensin och strax över 26 kronor för diesel.

Det var riksdagen som beslutade att den tillfälliga skattesänkningen skulle gälla under fem månader från och med den första maj.

Skatten kan däremot sänkas rätt rejält igen. I veckan sade EU:s ministerråd ja till Sveriges begäran om att under tre månader få gå under miniminivån i EU:s energiskattedirektiv, vilket skulle innebära att energiskatten på bensin skulle kunna sänkas med cirka tre kronor litern på bensin och drygt en krona för diesel – mer än vad den tidigare skattesänkningen har inneburit.

Men för att det ska bli av måste det finnas en svensk regering som kan ta tillvara möjligheten. Och en sådan ser ut att dröja några ytterligare några veckor.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera