ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Darrande stöd för toppkandidaten – S: Vi ställde krav

  • Foto: Francisco Seco

Osäkerheten står sig fortfarande kring Ursula von der Leyens chanser inför tisdagens omröstning. Men flera faktorer talar för att hon vinner majoritet, enligt källor till Bloomberg.  

På tisdagen avgörs det om Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen tar över efter Jean-Claude Juncker som kommissionsordförande. In i det sista har den tyska försvarsministern letat stöd bland EU:s vänsterorienterade partigrupper som ännu inte har gett tydliga besked om hur de kommer att rösta. 

”Vi kräver tydliga politiska svar på hur politiken från kommissionen ska formas. Vi ställde krav på klimatpolitiken. Vi ställde krav på sysselsättningspolitiken. Vi ställde krav på mer jämlikhet och jämställdhet”, sa Heléne Fritzon (S) efter att ha träffat Ursula von der Leyen i onsdags förra veckan. 

Dagen före omröstningen skriver Bloomberg att minst hälften av de 153 medlemmarna i socialdemokratiska S&D sannolikt kommer att rösta för Ursula von der Leyen, efter att ha pratat med anonyma representanter från partigruppen. Stödet kommer troligtvis att bidra till att hon når den majoritet med 376 röster hon behöver för att tillträda den nya rollen som kommissionsordförande.

I övrigt kan försvarsministern bara räkna in rösterna från den egna partigruppen - kristdemokratiskt konservativa EPP, skriver TT. Den miljöpartistiska partigruppen De gröna/EFA och vänstergruppen GUE/NGL har tidigare meddelat att de kommer att rösta nej. 

”Särskilt oroande var hennes svepande icke-svar kring vad som krävs för att stärka rättsstatens principer i EU”, sa svenska Malin Björk (V) i ett uttalande efter partiets utfrågning av tyskan i förra veckan. 

Vad som talar till Ursula von der Leyens fördel är att ingen nationell ledare officiellt har invänt mot henne. Parlamentet har dessutom under en längre tid krävt fler kvinnor till toppjobben i Bryssel.

Ett nej skulle kräva att EU:s stats- och regeringschefer återigen kallas in på toppmöte för att inom en månad lämna in ett nytt förslag till EU-parlamentet.

Röstas von der Leyen igenom kan hon i stället ta tag i planeringen för vem som ska få vilka arbetsuppgifter i kommissionen. Tillträdet är planerat till den första november. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer