1515

Därför vill Byggpartner skynda långsamt

Börsdebuten stundar för entreprenadbolaget Byggpartner. Men för att klara av att utmana storspelarna i branschen handlar det om att skynda långsamt, menar vd:n Sverker Källgården: ”Vi vill inte ta jättekliv och fördubbla vår omsättning på två år.”

Byggpartners vd Sverker Källgården.
Byggpartners vd Sverker Källgården.Bild:Claes-Göran Flinck

Om ett par veckor gör entreprenadbolaget Byggpartner entré på First North-börsen. Nu står det klart att bolaget värderas till mellan 400 och 448 miljoner kronor inför börsdebuten den 5:e december.

”Jag tycker värderingen ligger i rimlig nivå, absolut. Det är klart att vi som nya på börsen handlas med viss rabatt om du jämför med storbolagen, men det är inget konstigt i det. Sedan är det upp till oss själva att bevisa oss”, säger vd:n Sverker Källgården.

Byggpartner grundades 1992 och har sina rötter i Dalarna. Där har man än i dag sitt huvudkontor men stora delar av verksamheten bedrivs numera i Stockholmsområdet och Mälardalen. 

Under perioden oktober 2015 till september 2016 omsatte bolaget drygt 1,2 miljarder kronor, med ett rörelseresultat på cirka 60 miljoner och en vinstmarginal på 4,8 procent.

Inför börsnoteringen har Sverker Källgården utlovat en årlig tillväxt på 10 till 15 procent med en vinstmarginal på minst 5 procent.

”Vi ska öka andelen partneringentreprenader, vi ska fortsätta rekrytera kompetent personal och göra det är vi är bäst på: bygga hus till våra kunder”, svarar han, på frågan om hur målsättningarna ska nås.

Under teckningsperioden, som pågår fram till den 29:e november, erbjuds inga nyemitterade aktier. I stället omfattar listningen 6,1 miljoner av redan befintliga aktier, vilket motsvarar 50 procent i bolagets totala ägande.

”Vi har inget kapitalbehov i dag. Vi har en strategi med lönsam tillväxt, vi vill inte ta jättekliv och fördubbla vår omsättning på två år. Då behöver vi egentligen inte mer kapital, utan det handlar om att få en annan ägarbild egentligen.”

Under 2006 gick investmentbolaget Priveq in och köpte 40 procent av aktierna i bolaget. Den stundande börsnoteringen hör samman med att investerarna i detta skede bestämt sig för att avyttra sitt innehav i Byggpartner.

”Till viss del handlar det om det. Men vi vill också bli starkare som bolag, bli ett börsbolag helt enkelt.”

För att expandera verksamheten framöver är Byggpartner öppna för förvärv av andra bolag. Först då kan det vara aktuellt med en nyemission i bolaget, enligt Sverker Källgården:

”Den dagen vi vill genomföra ett förvärv kommer vi gå till våra ägare och ta in pengar. Men i dagsläget tittar vi inte på något.”

På First North kommer teckningspriset per aktie i Byggpartner att vara 33 till 37 kronor. Men samtidigt siktar bolaget högre än så. Redan om ett år vill man klättra uppåt och noteras på den större Stockholmsbörsen.

”Anledningen till att vi inte satte oss direkt på den stora listan är att man måste ha börserfarenhet, vilket både jag som vd och styrelsen kommer skaffa oss under det kommande året.”

Men dessförinnan väntar en hektisk tid för bolagets ledning. Inför sin första börsnotering har Byggpartner sökt intressenter i hela Norden. 

”Jag var i Oslo i går, Stockholm i dag, och i kväll ska jag till Helsingfors. Det är jättekul och otroligt spännande. Jag tycker vi har blivit väldigt väl mottagna av marknaden”, säger vd:n Sverker Källgården.


Innehåll från AceIQAnnons

Få bättre resultat med ”distansarbete”!

Det rådande världsläget har gjort klart att det går att skapa ett både säkert, tryggt och inspirerande klimat för distansarbete. Omställningen har dock inte kommit utan utmaningar; många företag har tvingats inse vikten och behovet av att nyttja en användarvänlig plattform med hög informationssäkerhet i det dagliga arbetet – oavsett varifrån man arbetar. 

AceIQ har under många år varit en aktör som har kunnat tillgodose detta behov. Håkan Andersson, CEO på AceIQ, berättar att det i grund och botten handlar om att visa på de möjligheter som finns idag för att skapa ett effektivare digitalt arbete och ett sömlöst flöde för alla inblandade. 

– Med våra specialistkunskaper inom området kan vi bistå våra kunder med att förenkla för användaren och skapa bättre trivsel i arbetet, och höja såväl säkerhet som tillgänglighet. Det lägger grunden för en miljö där medarbetarna kan fokusera på resultaten istället för på onödig administration, säger Håkan.

Klientoberoende arbetsytor

Den plattformslösning AceIQ levererar utgår från digitala arbetsytor där allt som användaren behöver går att hitta, från kundens existerande mjukvaror, applikationer och funktioner till filer och information. Aktiviteter som användaren behöver utföra presenteras i ett flöde, där microtjänster kan hjälpa till att avsevärt förenkla och förkorta många arbetsmoment.

– Att komma igång tar bara några minuter och kräver ingen installation. Eftersom vi centraliserar i stort sett all exekvering och data är vi helt oberoende av enhet och klient. I praktiken innebär det att man bara behöver ett enda inlogg för att få tillgång till allt man behöver.

Centralisering blir en säkerhetsfördel

AceIQ:s centraliserade arbetssätt medför fler fördelar: då ingen data finns lagrad ute i enheter löper man inga säkerhetsrisker om någon exempelvis skulle tappa eller bli bestulen på sin enhet. Detta förenklar dessutom en del av utmaningarna de flesta verksamheter har kring GDPR.

– Verksamheter måste fungera oavsett de utmaningar företagen ställs inför. Lättillgängliga, säkra och snabbt implementerade intelligenta lösningar för både internt och externt arbete har helt enkelt utvecklats till att bli en affärskritisk fråga, avslutar Håkan.

Läs mer om AceIQ:s lösningar

 

Mer från AceIQ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AceIQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?