1515
Annons

Därför tänder vi tidningshuset i gult och blått

Foto:Jack Mikrut

Torsdagen den 24 februari 2022 vaknade vi till en ny fasansfull verklighet. Ryssland hade gjort allvar av sina hot och attackerat Ukraina på alla fronter. 

Plötsligt har vi ett fullskaligt krig i Europa - år 2022.

Det är en utveckling som förskräcker när Rysslands president Vladimir Putin sjösatt sin kallblodiga plan.

Det är inte utan att man kommer att tänka på Nazitysklands invasion av Polen i september 1939 eller när Josef Stalins styrkor gick över Karelska näset och angrep Finland den 30 november 1939.

Det senaste dygnet har det mesta av Dagens industris publiceringar kretsat kring den ryska invasionen av Ukraina och de långtgående effekter den ryska regimens agerande får för världen.

Vi följer förstås den dramatiska krigsutvecklingen utvecklingen steg för steg, men vår ambition som näringslivstidning är samtidigt att analysera och förklara konsekvenserna av en jättekonflikt som vi nu har i Europa för samhälle och näringsliv. För när samhällets och ekonomins balans rubbas genom en diktator som Vladimir Putins nycker sätts också marknader och företagandets mekanismer ur spel. 

Det är ett allvarligt hot mot det fria och öppna samhälle och den fria och öppna värld vi vill ha.

Dagens industri tillhör precis som kollegorna inom Bonnier News, exempelvis Expressen och Dagens Nyheter, en liberal presstradition. I vardagen bryter vi dagligen på ledarplats våra uppfattningar mot varandra. Vi har en övertygelse om att förnuft och goda argument alltid vinner i det långa loppet. På nyhetsplats konkurrerar vi alltid med varandra om de bästa publiceringarna.

Samtidigt står vi inom koncernen på en gemensam värdegrund där Rysslands invasion av Ukraina är helt förkastlig.

På torsdagskvällen lyser vi därför upp tidningsskrapan på Kungsholmen i Stockholm i gult och blått. Det gula i Ukrainas flagga symboliserar de vidsträckta gula sädesfälten i Europas kornbod. Det blåa är himlen över landet som nu kämpar för sin frihet.

Tvärs över gatan från Bonnier News tidningshus i Stockholm huserar den ryska ambassaden. Från sitt fönster kommer den ryske ambassadören Viktor Tatarintsev att under överskådlig tid framöver att kväll efter kväll kunna blicka ut över ett tidningshus från vilket fria svenska medieföretag släppt vardagskäbblet och tillsammans manifesterar sin solidaritet med Ukraina genom att lysa upp vårt tidningshus i gult och blått. 

För i det här kriget är Ukrainas sak vår.

Jonas Jonsson, redaktionschef och tf utgivare Dagens industri

 


Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?