ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Därför storsparar Ica

  • Foto: Björn Lindgren/TT

En bransch i snabb förändring tvingar Ica till stora förändringar. 180 miljoner kronor ska sparas, samtidigt som 200 tjänster försvinner.

”För att kunna fortsätta satsa behöver vi frigöra medel”, säger Ica Sveriges chef Anders Svensson.

I dag presenterades detaljerna om det organisationsförändring som Ica Gruppen påbörjade i slutet av förra året.

Dagligvarujätten reserverar 110 miljoner kronor i det fjärde kvartalet 2018 för strukturförändringarna. Samtidigt meddelar man också att 200 tjänster försvinner – främst på tjänstemannasidan på huvudkontoret i Solna, men även affärsservice i Västerås berörs.

”Det är ofrånkomligt att det skapas oro i en organisation när tjänster försvinner och många får nya arbetsuppgifter. Men det finns också en stor förståelse att vi behöver förändra oss för att kunna fortsätta utvecklas”, säger Ica Sveriges chef Anders Svensson.

Personerna som berörs av beskedet har ännu inte meddelats. Ica har än så länge utsett ledningen som kommer att arbeta med detta och man kommer snart att påbörja bemanningsarbetet.

I samband med omorganisationen siktar bolaget på att kunna spara 180 Mkr årligen.

”Ica Sverige har en stark position i dag och presterar relativt väl. Men omvärlden ändras snabbt och för att kunna fortsätta satsa behöver vi frigöra medel”, säger Anders Svensson.

Under förra året pressades Icas lönsamhet ned, bland annat på grund av höga råvaru- och logistikkostnader. Anders Svensson poängterar dock att dagens besked inte beror på de utmaningarna.

”Logistik är undantaget just det här initiativet, detta gäller bara organisationen”, säger han.

I stället är syftet med förändringarna är att kunna införa nya arbetssätt i bolaget och genomföra framtidssatsningar. En stor del av dem består i digitalisering och med det krävs nya kompetenser.

”Digitaliseringen är en stor del i framtida investeringar, men även andra områden är viktiga. Till exempel krävs det resurser för att kunna jobba med mer avancerad analys och jobba med framtidens måltidslösningar”, säger Anders Svensson.

I framtiden kommer bolaget också att införa mer agila arbetssätt för att kunna ha fler självbestämmande team med mandat att ta fler beslut. Man kommer också att se över prioriteringar och strukturen i organisationen oftare.

Den nya organisationen ska vara på plats som tidigast innan sommaren.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer