Annons

Därför pressar Japan upp guldpriset

Efterfrågan på guld ökar kraftigt i Japan i och med att nya guldmynt ska tryckas inför OS och firandet av den nya kejsaren. Priset väntas stiga kraftigt.

Bild:LEIF R JANSSON / TT

Priset på guld väntas stiga så mycket som 15 procent i år, enligt en rad analyshus i Hongkong. Bakom uppgången står ökad oro för bred sättning på världens börser, politisk turbulens i Europa samt förväntningar om en svagare dollar.

Men den förväntade rusningen förklaras också med ökad efterfråga från Japan i och med två stora kommande ceremonier – installationen av en ny kejsare nästa år samt de olympiska spelen år 2020. Det framhåller investmentbanken Haitong International Securities.

”Enligt japansk tradition kommer regeringen att utfärda guldmynt för att fira att den nya kejsaren tillträder tronen”, säger Lo Cho-yan, chef för investmentbankens handlarplattform iBest, till South China Morning Post.

”Japan kommer också utfärda guldmynt för att fira OS 2020 i Tokyo, och marknaden förväntar sig att japanska regeringen börjar köpa fysiskt guld under andra halvåret för att möta efterfrågan. Detta kommer ge fart åt guldpriset”, säger han.

Jämfört med dagens nivå kan priset på guld komma att stiga nästan 10 procent till 1,450 dollar per uns vid årets slut, och vidare upp till 1,550 dollar under 2019, spår Lo Cho-yan.

Haywood Cheung Tak-hay, chef för organisationen Chinese Gold & Silver Exchange Society, framhåller att internationell politisk osäkerhet kan komma att öka efterfrågan på guld, som anses en trygg placering i oroliga tider.

”Asean-länderna har fortfarande stark efterfråga på guld. Donald Trumps skattepolicyer kommer troligen leda till svag amerikansk dollar och stigande guldpris. Också politisk osäkerhet, som Brexit-förhandlingarna om hur Storbritannien ska lämna EU, kommer stödja guldpriset”, säger han till tidningen. ”Jag tror guldpriset kommer hålla sig runt 1,500 dollar per uns, om inte högre”.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?



Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?