ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Därför lever DÖ kvar i praktiken

  • Stefan Löfven (S) och Anna Kinberg Batra (M). Foto: Maja Suslin/TT

Decemberöverenskommelsen skapades för två år sedan men överlevde bara i nio månader. Men målet att stänga ute Sverigedemokraterna gör att regeringen Löfven sitter säkert.

På tisdagen är det exakt två år sedan Decemberöverenskommelsen (DÖ) träffades mellan regeringen och allianspartierna.

Den innebar i korthet att största block skulle få bilda regering och att en minoritetsregering skulle få igenom sin budget i riksdagen.

Men det som var tänkt att gälla i åtta år sprack redan efter nio månader, då Kristdemokraterna valde att lämna uppgörelsen.

Vissa bedömare brukar dock hävda att de gamla DÖ-principerna lever vidare. Men det stämmer bara delvis, anser Magnus Hagevi, statsvetare vid Linnéuniversitetet.

”Själva överenskommelsen är död. Det man pratar om är varför inte de borgerliga går ihop med Sverigedemokraterna och fäller regeringen”, säger han.

”Men det beror ju på att det finns borgerliga partier som inte vill det, på grund av att de inte gillar Sverigedemokraterna”, fortsätter han.

Partierna han syftar på är Centern och Liberalerna, som håller fast vid den gamla principen att största block ska få regera.

Syftet med Decemberöverenskommelsen var att förhindra ett nyval och begränsa SD:s inflytande i riksdagen. I samma veva fick regeringen fri lejd för sin budget.

Förhoppningen från de borgerligas sida har varit att Socialdemokraterna ska agera på samma sätt om alliansen vinner nästa val. Men några sådana garantier finns inte längre, enligt Magnus Hagevi.

Däremot kan regeringen Löfven räkna med att få igenom sin budget under resten av mandatperioden, så länge allianspartierna väljer att lägga separata budgetmotioner.

”Det är lite svårt att säga att DÖ lever vidare, men under den här mandatperioden blir effekten likartad”, säger Magnus Hagevi.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer