1515
Annons

Därför lever DÖ kvar i praktiken

Decemberöverenskommelsen skapades för två år sedan men överlevde bara i nio månader. Men målet att stänga ute Sverigedemokraterna gör att regeringen Löfven sitter säkert.

Stefan Löfven (S) och Anna Kinberg Batra (M).
Stefan Löfven (S) och Anna Kinberg Batra (M).Bild:Maja Suslin/TT

På tisdagen är det exakt två år sedan Decemberöverenskommelsen (DÖ) träffades mellan regeringen och allianspartierna.

Den innebar i korthet att största block skulle få bilda regering och att en minoritetsregering skulle få igenom sin budget i riksdagen.

Men det som var tänkt att gälla i åtta år sprack redan efter nio månader, då Kristdemokraterna valde att lämna uppgörelsen.

Vissa bedömare brukar dock hävda att de gamla DÖ-principerna lever vidare. Men det stämmer bara delvis, anser Magnus Hagevi, statsvetare vid Linnéuniversitetet.

”Själva överenskommelsen är död. Det man pratar om är varför inte de borgerliga går ihop med Sverigedemokraterna och fäller regeringen”, säger han.

”Men det beror ju på att det finns borgerliga partier som inte vill det, på grund av att de inte gillar Sverigedemokraterna”, fortsätter han.

Partierna han syftar på är Centern och Liberalerna, som håller fast vid den gamla principen att största block ska få regera.

Syftet med Decemberöverenskommelsen var att förhindra ett nyval och begränsa SD:s inflytande i riksdagen. I samma veva fick regeringen fri lejd för sin budget.

Förhoppningen från de borgerligas sida har varit att Socialdemokraterna ska agera på samma sätt om alliansen vinner nästa val. Men några sådana garantier finns inte längre, enligt Magnus Hagevi.

Däremot kan regeringen Löfven räkna med att få igenom sin budget under resten av mandatperioden, så länge allianspartierna väljer att lägga separata budgetmotioner.

”Det är lite svårt att säga att DÖ lever vidare, men under den här mandatperioden blir effekten likartad”, säger Magnus Hagevi.


Innehåll från Mpya Sci & TechAnnons

Nischad specialistkompetens på rekordtid

Ellinor Crafoord, Jonas Bonn, Maria Andersson och Anna Thaung.
Ellinor Crafoord, Jonas Bonn, Maria Andersson och Anna Thaung.

I en pandemi, där man snabbt behöver ta fram vaccin, handlar det om att hitta specialistkompetens på kort tid. Det som i vanliga fall tar år har nu tagit månader. Mpya Sci & Tech har dragit sitt strå till stacken.

För att ta fram ett vaccin på rekordtid har läkemedelsindustrin kraftsamlat och delat kunskap på ett helt nytt sätt. En viktig faktor har varit att snabbt få in specialister för att kunna göra de omställningar som krävs. Ett av företagen som har varit med och stöttat läkemedelsbolagen i att hitta nischad specialistkompetens på rekordtid är Mpya Sci & Tech.  

– Vår verksamhet bygger på att matcha kompetens mot behov, och just i dessa tider har det varit extra viktigt att ha rätt kompetens redo för att bistå kunderna snabbt, säger Ellinor Crafoord, Talent Advisor på Mpya Sci & Tech.    

Mpyas specialister är ute på många olika uppdrag. Jonas Bonn, QA specialist för datoriserade system, jobbar just nu på Valneva och vittnar om tajta deadlines och högt ställda krav på den kompetens som anlitas. Maria Andersson, specialist inom validering, beskriver en liknande situation på Novavax där hon är på uppdrag just nu. Maria jobbar med att validera en analysmetod av Novavax-vaccinet. En annan Mpya-konsult, Anna Thaung, QA-specialist på Novavax, berättar om vikten av tvärfunktionellt arbete. 

– Det är viktigt med nätverksmöjligheter när det går så fort. Både med konsultkollegor och kollegor i mitt valideringsnätverk. Det breddar min kunskap. 

Kompetensen att hitta rätt kompetens blir allt mer värdefull. Det handlar inte om att skaffa fram resurser – fler med samma kompetens – utan om att hitta kompletterande kunskap och nischade specialister som tillsammans med personal på läkemedelsbolagen kan utveckla nya lösningar.  

– Exakt, säger Ellinor Crafoord, och för att klara det behöver man vara öppen och nyfiken, men också modig. Vi ger våra konsulter svåra uppdrag, men vi stöttar dem helhjärtat och ser till att miljön ”här hemma” är stimulerande och trygg. 

Jonas Bonn fyller i. 

– Det är tydligt att kunskapsdelning hör framtiden till. Att samarbete över företagsgränser kommer ge världen bättre lösningar snabbare. 

Om Mpya Sci & Tech
Mpya Sci & Tech är ett konsult- och rekryteringsföretag inom teknik och naturvetenskap grundat 2019 med ambitionen att ge specialister en miljö att trivas och utvecklas i. Inte bara vad gäller kunskapsdelning och förkovran, utan också vad gäller ett hållbart yrkesliv där alla delar av livet får plats. ”The more life you live, the more passion you bring to work.” Mpya Sci & Tech har sin hemmabas i Stockholm, Uppsala och Göteborg och har över 80 anställda. Läs mer om Mpya Sci &Tech här. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mpya Sci & Tech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?