Därför köper svenskarna mindre svart

Hushållens medvetna köp av svarta tjänster har minskat med över 70 procent på 15 år, enligt Skatteverket.

Rot- och rutavdrag och minskad användning av kontanter tros vara några anledningar.

Foto:TT

En ny undersökning från Skatteverket visar att hushållens medvetna köp av svarta tjänster minskat från cirka 11 miljarder kronor 2005 till cirka 3 miljarder kronor. 

Siffrorna ska ses med viss försiktighet, enligt Henrik Franzon, analytiker på myndigheten. Mönstret är däremot tydligt.

”Förmodligen är svartköpen större, men jämförbarheten mellan åren är relevant. I stort sett alla de osäkerheter som vi har identifierat leder till underskattningar, så vi säger att vi gör en minimiuppskattning”, säger han.

Undersökningen ger inte svar på varför svartköpen minskat, men Skatteverket listar några faktorer som kan förklara utvecklingen. En av dem är rot- och rutavdragen, som har minskat skillnaden i pris mellan svarta och vita tjänster.

Att det kommit krav på personalliggare och kassaregister kan också ha bidragit, liksom det minskade användandet av kontanter i samhället generellt.

Skattesänkningar, som jobbskatteavdrag, kan också ha påverkat relativpriserna, spekulerar Skatteverket. En tjänst känns helt enkelt inte lika dyr om man har mer i plånboken.

Andelen som uppgett att de köpt svarta tjänster har minskat från ungefär var tredje person till en av tio under samma tidsperiod. Det är ingen större skillnad mellan män och kvinnor. Återigen finns viss osäkerhet, eftersom man kan ha köpt svarta tjänster utan att vara medveten om det.

Det är också betydligt färre i dag som svarar ja på frågan om de kan tänka sig att betala svart för ett arbete, jämfört med för 15 år sedan.

Personer med inkomster över 400.000 kronor per år köper svarta tjänster i högre grad än andra, enligt undersökningen. Det kan enligt Skatteverket bero på att de köper fler tjänster generellt än personer med lägre inkomster. De har också i högre grad ekonomisk möjlighet att köpa tjänster som överstiger gränsen för rotavdrag, och på marginalen då tjäna mer på att inte betala vitt.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?