Annons

Därför klipper alla till just nu – ”det är ganska osäkert”

Det köps och säljs bolag som aldrig förr men bortom våren 2022 är visibiliteten dålig. Därför är det många som slår till just nu, tror Tomas Almgren, vd och partner i företagsmäklaren Clearwater International. 

Vårdsektorn hör till de hetaste för företagsaffärer.
Vårdsektorn hör till de hetaste för företagsaffärer.Foto:Most Photos

”Marknaden har varit och fortsätter att vara extremt stark. Transaktionerna var upp 30-50 procent i våras och hösten fortsätter på samma tema. Det är den mest upptagna hösten vi har haft sedan vi startade för tio år sedan”, säger Tomas Almgren, vd och partner i företagsmäklaren Clearwater International. 

Han är i gott sällskap. Företagsmäklaren Länia, som finns spridd över hela Sverige, är också på väg mot ett rekordår berättar vd Anders Frisk. 

”Vi såg en avvaktan under kanske ett halvår efter att coronapandemin slog till i mars 2020 men det handlade bara om uppskjutna beslut. Sedan dess har affärerna rullat in.”

En av flera förklaringar är att visibiliteten på lite längre sikt är relativt dålig, menar Tomas Almgren. 

”Marknaden är väldigt stark just nu och våren 2022 kommer nog att bli jättebra, men vad händer sedan? Det är ganska osäkert och den höga inflationen i USA kanske smittar av sig. Det är oftast när allt känns superbra som det händer något oväntat. Därför tror jag att många känner att det är läge att slå till nu”, säger han. 

”Marknaden för företagsaffärer är cyklisk, men den här uppgången har hållit i sig sedan 2009, med vissa år bättre än andra .”

Tomas Almgren, vd och partner i företagsmäklaren Clearwater International.
Tomas Almgren, vd och partner i företagsmäklaren Clearwater International.

Johan Sandberg, ordförande i Sveriges Företagsmäklares Riksförbund, SFR, tillika företagsmäklare inom Länia, lyfter det faktum att det finns fler private equity- och investmentbolag att göra affärer med i dag samtidigt som företagsmäklarna flyttat upp ett hack vad gäller storleken på objekten. 

”Det är fler mäklare i mellansegmentet som gör affärer som enbart de stora aktörerna gjorde tidigare ”, säger han. 

En het sektor som Tomas Almgren lyfter är så kallade tech enablers, det vill säga olika typer av tjänstebolag inom digitalisering, liksom foodtech-sektorn. Anders Frisk pekar samtidigt på såväl utbildning som hälsovård. 

”Om det är något som är svårare att sälja i höst så är det tydliga coronavinnare, som e-handelsbolag. Bolag som Desenio har haft det tufft på börsen, det är svårare nu när vi återgår till mer normala mönster”, säger Tomas Almgren. 

Hur avspeglas den upphettade marknaden i företagens värderingar?
”Generellt mår bolagen bra och värderingarna ligger något högre, kanske tre till fem gånger vinsten. Det är ett normalt tidsspann för köpeskillingen att återbetalas. Därutöver har vi ju det egna kapitalet, som också är viktigt i sammanhanget”, säger Anders Frisk. 

Enligt Tomas Almgren är skiljer sig värderingarna kraftigt åt mellan sektorerna.

”I bygg och installation är de väldigt höga jämfört med säg för fem år sedan.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera