1515
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Därför kan resenärer inte kräva pengar av SL – ”Inte villiga att kompromissa”

Nästan 19 miljoner kronor har Västtrafik betalat ut i kompensation till kunder som inte kunnat eller velat utnyttja sina periodbiljetter på grund av coronarestriktionerna.

Resenärerna i Stockholm får vänta – på grund av ett ekonomiskt dilemma.

Foto:Isabell Höjman/TT

Västtrafik, som ansvarar för kollektivtrafiken i Västra Götalandsregionen, erbjöd under en begränsad tid (24 april till 31 maj) kunder att lösa in sina biljetter, rapporterar P4 Göteborg.

Totalt var det 4.485 privatpersoner och 1.621 företagskunder som valde att lösa in sina periodbiljetter till ett totalt värde av 18,6 miljoner.

Kollektivtrafikanter i Stockholm har däremot inte fått samma erbjudande. De resenärer som hört av sig och begärt återbetalning har hänvisats till de generella reglerna för återköp.

I kollektivtrafiken i huvudstaden uppstår nämligen ett dilemma. I Stockholm delar trafikförvaltningen och sjukvårdsförvaltningen budget.

”Om vi ska titta på någon form av kompensation eller återköp måste man ta pengarna någonstans ifrån. Då har vi sagt att just i detta nu så behövs alla tillgängliga pengar i sjukvården. Där är vi inte villiga att kompromissa”, säger Aleksander Krajisnik, presstalesperson på SL, till TT.

Men SL arbetar på att det ska bli någon form av lösning, kompensation eller återköp.

”Det pågår ett arbete att hitta en lösning som fungerar för alla. Det kommer att bli väldigt dyrt. Vi har inte landat i om det blir återköp eller någon form av kompensation. Men frågan är inte om, utan när och hur. Det kommer absolut en lösning”, säger Krajisnik.

Skånetrafiken har, likt Västtrafik, erbjudit en del av sina kunder att återlösa biljetter. Det handlar om resenärer som under mars månad hade en periodbiljett över Öresundsbron. De erbjöds att få tillbaka ersättning för återstående dagar på samma villkor som danska DSB tillämpade för kunder som har köpt periodbiljett i Danmark.

”Orsaken var att DSB beslutade att återlösa månadsbiljetter i Danmark och då erbjöd vi samma sak”, säger Mattias Hennius, presschef på Skånetrafiken.

Totalt valde drygt 3.000 kunder att få återlösa sina månadsbiljetter till ett värde av omkring 5 miljoner kronor.

En handfull kunder valde också att begära återlösning av biljetterna när Pågatågen ställdes in efter klockan 22 på vissa sträckor i maj.


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend satsar på tillväxt efter lyckad börsnotering

Efter en rekordspäckad vår och en utomordentligt lyckad börsnotering, siktar banbrytande P2P-aktören SaveLend på fortsatt tillväxt och utökad verksamhet. 

– Krediter är på väg att bli det naturliga tredje tillgångsslaget i väldiversifierade portföljer och vi trivs bra med att leda den utvecklingen, säger Ludwig Pettersson, vd och grundare.

Kom igång med dina kreditinvesteringar 

Kreditinvesterings- och sparplattformen SaveLend har under sina sju år gått från klarhet till klarhet. 2021 års första kvartalsrapport visade en omsättningsökning på 57 procent från 2020, en trend som har fortsatt under Q2. För en dryg månad sedan avslutades därtill företagets teckningstid inför börsnoteringen och även här var resultatet långt över förväntan. 

– Intresset var enormt – vi övertecknades med över 600 procent – vilket var oerhört glädjande! Det har verkligen blivit en sporre för oss och i skrivande stund har vi fler än 2000 aktieägare. Majoriteten av andelarna ägs dock fortfarande av våra anställda på ett eller annat sätt, så vi har ett starkt operationellt ägande, säger Ludwig, som själv är största ägare även efter noteringen.

Skapar spännande synergier

Investeringsplattformen fokuserar i korthet på att ge såväl privatpersoner som företag möjlighet att investera i peer-to-peer-lån, för att därmed finansiera krediter till andra användare. Typ av investering är helt valfri och kan inkludera allt från fastighetskrediter och företagslån till konsumentkrediter och inkassoportföljer. Avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Det finns många fruktsamma synergier mellan aktieägare och investerare på plattformen och de två grupperna överlappar varandra allt mer. Vi ser det som ett kvitto på att vi har en modell som verkligen fungerar.

Varför SaveLend? 

Ett förutsägbart komplement

Förutom att Ludwig är majoritetsägare efter börsnoteringen är han även en aktiv investerare på SaveLends plattform. Han är övertygad om att det rör sig om ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta, inte minst på grund av dess låga korrelation med börsen. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde och via SaveLends plattform behöver investerare inte likvidera sina tillgångar för att få ut sin kredit. Detta gör tillgångsslaget till ett värdefullt komplement till exempelvis aktier och fonder – sedan 2014 har SaveLend i genomsnitt genererat 13,82 procent ränta på investerat kapital, per år.

Varför ska du investera i krediter? 

Siktar på 25 procent organisk tillväxt

Härnäst avser SaveLend att exekvera sina finansiella mål och fortsätta sin expansion, med en målsättning på minst 25 procent organisk tillväxt per år. Siktet är inställt på att växa befintliga marknader och att därtill realisera sin förvärvsagenda. 

– Vi letar efter såväl rena kundstockar som kan lyftas in i vår tekniska plattform och på så vis höja marginalen, som komplement till befintlig verksamhet, såsom nya kredittyper och ett bredare erbjudande. Det är en mycket spännande utveckling, avslutar Ludwig. 

Få svar på dina frågor 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?