1515
Annons

Därför kan möbeljätten Ikea få fart på MaaS

Utvecklingen av mobilitet som tjänst är fortfarande i sin linda och kräver innovation på flera håll, inte bara i mobilitetsbranschen. ”Ska man få ihop ett MaaS-utbud är det många pusselbitar som ska falla på plats”, säger Björn Wendle, vice vd på Trivector Traffic som ligger bakom MaaS-tjänsten EC2B.

Framtiden för mobilitet som tjänst är inte här än. Utvecklingen har pågått i snart ett decennium, men än så länge har de aktörer som verkar i branschen inte lyckats skapa ett fungerande ekosystem. 

”Ska man få ihop ett MaaS-utbud är det många pusselbitar som ska falla på plats och än så länge har branschen inte lyckats skapa ett komplett ekosystem”, säger Björn Wendle.

Björn Wendle är vice vd på Trivector Traffic som ligger bakom MaaS-tjänsten EC2B.
Björn Wendle är vice vd på Trivector Traffic som ligger bakom MaaS-tjänsten EC2B.Foto:Kennet Ruona

Han är vice vd på Trivector Traffic, trafikkonsultbolaget som ligger bakom EC2B-tjänsten som till exempel används i olika fastighetsprojekt som Brf Viva i Göteborg och hyreshuset Xplorion i Lund.

”Om delningsekonomin i andra branscher skulle ta fart, skulle också den delade mobiliteten växa”, säger Björn Wendle.

Han målar upp en bild av att Ikea skulle kunna driva en del av utvecklingen. Om möbeljätten tar initiativ inom ”co-living” som får människor att samordna sitt boende, kan det i sin tur driva på att man också delar fordon.

”När en riktigt stor aktör anammar delningsekonomin, som Ikea, så kommer det att spilla över på andra branscher. Men det finns ingen som helt har tagit det steget än.”

Han pratar också om att livsstil är det som driver beteendeförändringar. Den nya generationen unga som växer upp i stan kommer inte att ha samma tillgång till privat bil. De kanske också lägger sin tid och sina resurser på annat än att ta körkort. 

Björn Wendle tar upp området Västra Hamnen i Malmö som ett exempel på där fastighetsprojekt och bostadsrättsföreningar har satt upp bilpooler, och att det har blivit en naturlig del av många boendes vardag där. Men det kräver också en investering, vilket det kanske inte finns incitament för i dag i mer utsatta områden.

”Det skulle vara lättare om MaaS-tjänster, förutom bilpoolsbilar, också kunde erbjuda privatägda bilar, cyklar och kollektivtrafik i sina tjänster. Det skulle vara en naturlig utveckling med fler transportsätt samlade, men det är fortfarande ett litet fenomen i Sverige”, säger Björn Wendle.

MER FRÅN MOBILITY INSIGHTS:
Di Mobilitets nya trendrapport tar tempen på hajpad tjänst
Oprövade samarbeten ska få folk att fimpa bilen
Mobilitet i Linköping: ”Vi vill att 40 procent ska cykla”
Boendet där alla har tillgång till bil – utan att äga en
Dottern fick lyxbilssäljaren att sadla om och bli grön
Landsbygdens egna mobilitetstjänst tar inspiration av Airbnb 

Det har tagits några initiativ för människor att hyra ut sina egna bilar till andra med företag som Gomore och Snappcar. I oktober i fjol gick Gomore ihop med leasingföretaget Leaseplan för att även kunna erbjuda leasing med möjlighet att hyra ut sin bil för att betala för en del av kostnaderna.

En annan framtidsvision som figurerar när man pratar om mobilitet är självkörande bilar. För några år sedan var hajpen stor kring möjligheterna med robottaxis och självkörande transporter, men på senare år har den tonats ut. Kortfattat begränsas utvecklingen av infrastruktur, säkerhetsaspekter och regleringar, även om det sker en hel del innovation på området.

”Många fordon är delvis självkörande redan nu och kopplat till MaaS så tror jag inte att det är så långt borta att bilen kan parkera sig själv eller köra fram till dig när du kommer genom porten. Ur ett kundperspektiv kan det vara jättevärdefullt, men det är fortfarande långt ifrån en fullt ut självkörande bil”, siar Björn Wendle.

 


Innehåll från SRIAnnons

”Kunskapsunderskottet inom personalsäkerhet är både stort och ökande”

Den senaste tidens utveckling i Europa och de följdeffekter i form av ökad hotbild mot Sverige som Ukraina-situationen har fört med sig har kastat nytt ljus på behovet av kunskap och medvetenhet inom området personalsäkerhet. Det menar Pierre Gudmundson, säkerhetskonsult på företaget SRI som specialiserat sig på just säkerhet kopplat till människan. 

”Ukraina-situationen har fått många beslutsfattare att lyfta blicken och börja se över sitt eget hus. Det många organisationer nu upptäcker är att kunskapsunderskottet inom personalsäkerhet är både stort och ökande, både på ledningsnivå och hos den enskilde medarbetaren. Det är så klart alarmerande, men det finns många insatser som kan göras parallellt och på kort tid för att både öka kunskapen och bygga långsiktig säkerhetskultur.”

Pierre understryker även att det inte bara är den senaste tidens händelser som bidragit till dessa insikter utan att även pandemin har varit en ögonöppnare för många och samtidigt skapat nya behov. 

”Den påfrestning som pandemin har inneburit för både organisationen och för enskilda individer ska inte underskattas. Organisationens säkerhetsskyddsarbete har satts på prov inom alla tre domäner: fysisk säkerhet, informationssäkerhet och personalsäkerhet. För den enskilde individen kan även det egna mentala välmåendet ha förändrats på grund av faktorer som pandemi-restriktioner, inlåsningseffekter och bristen på socialt stimuli eller kontakt med kollegor. Detta är något som organisationen behöver fånga upp tidigt för att riskminimera.”

Pierre menar att en del av lösningen i det korta perspektivet är att snabbt uppdatera verksamheten om den förändrade lägesbilden, hämta in kunskap och matcha dessa insikter och risker mot verksamhetens egna behov och skyddsvärden. Många verksamheter som bedriver säkerhetskänslig verksamhet har på senare tid har hört av sig för att få hjälp med analyser kopplade till så kallad ”blame by association”, hot och risker som kan spilla över på en verksamhet på grund av externa faktorer.

”Vi får många föreläsningsförfrågningar från allt ifrån mindre företag till myndigheter. Man uttrycker att man snabbt behöver lyfta sin egen kunskap kopplat till både situationen i Europa och få kunskap om risk-länder såväl som dagsaktuella ämnen som gråzonsproblematik, asymmetriska hot och insider-prevention.”

Pierre berättar avslutningsvis att han ser det som positivt att personalsäkerhetsfrågan på senare tid har fått ett större fokus på styrelsenivå, bland annat vid företagsförvärv, på grund av olika länders kort- och långsiktiga mål och agendor. 

”Olika länders agendor, mål och lojaliteter jämtemot varandra styr just nu i hög hastighet den utveckling som vi i Sverige som land, som verksamheter och som individer i olika utsträckning behöver förhålla oss till. För verksamheten innebär det att man i högre utsträckning behöver följa dessa länder och aktörer. Man behöver kunna se och identifiera händelser här i Sverige och koppla dem i tid och rum till utvecklingen i det stora perspektivet och på detta sätt undvika att både vara en så kallad ”nyttig idiot” och undvika att bli ett offer där verksamheten eller individen på olika sätt betalar priset.”

Mer kunskap och inspiration inom ämnet personalsäkerhet hittar du på sri.se/di 

 

Mer från SRI

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SRI och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?