ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Därför kan den finska basinkomsten aldrig bli verklighet

  • Foto: Colourbox

Finland inleder nu försöket med basinkomst till arbetslösa. Den omtalade modellen kan öka sysselsättningen, men kan aldrig införas i hela landet, anser Nordeas privatekonom Olli Kärkkäinen.

På måndag får 2.000 finländska långtidsarbetslösa 560 euro, 5.320 kronor, på sitt konto. Den skattefria månatliga inkomsten får deltagarna behålla även om de lyckas få jobb under det två år långa försöket med basinkomst, som di.se tidigare har rapporterat om.

"Ett unikt socialt experiment, som man hoppas ska förenkla byråkratin, minska fattigdomen och öka sysselsättningen", skriver The New York Times, ett av många internationella medier som vurmar för försöket.

Men i Finland är tongångarna mer kritiska och många experter menar att experimentet missförståtts utomlands. En av kritikerna är Nordeas privatekonom Olli Kärkkäinen, som forskat om incitament för arbete.

"Det här är ingen realistisk modell för basinkomst. Om den skulle tas i bruk som sådan skulle det innebära ett underskott på 10-15 miljarder euro i den offentliga ekonomin", säger Olli Kärkkäinen.

Han hoppas att omvärlden ska se försöket mer som en akademisk studie, inte som något Finland snart kommer att införa i hela landet.

För att basinkomsten skulle vara samhällsekonomiskt hållbar skulle den behöva beskattas bort redan vid ganska måttliga inkomster, inte vara en extra påse pengar, som nu är fallet. Å andra sidan skulle en basinkomst som försvinner när man får ett jobb förmodligen inte öka incitamenten att arbeta.

Experimentet får inte heller försämra deltagarnas ekonomi, vilket innebär att de fortfarande har rätt att ansöka om andra stöd.

Olli Kärkkäinen ser ändå fram emot resultaten. Han tror att basinkomsten kan få fler att arbeta, också under kortare perioder och för en mindre lön.

"Vi borde se en tydlig effekt på deltagarnas sysselsättning."

Utöver de extra pengarna innebär försöket att deltagarna inte längre behöver visa att de aktivt söker jobb för att få arbetslöshetsersättning.

I till exempel USA diskuteras basinkomst som ett svar på robotiseringen: ett nytt sätt att fördela pengar i samhället när många typer av jobb försvinner. Den finländska borgerliga regeringens perspektiv är mer begränsat och fokuserar på att få dagens långtidsarbetslösa att söka jobb.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies