1515
Annons

Därför jobbar vi sjuka

Mängder av svenskar går till jobbet sjuka. Sju av tio har gjort det någon gång senaste året, och nästan varannan tidsbegränsat anställd för att inte verka lat.

Det riskerar slå tillbaka i form av ökad ohälsa i längden, enligt professor Gunnar Aronsson.

Foto:Poppe, Cornelius

Vanligaste orsaken till att så många går till jobbet, trots att de känt sig sjuka, är att ingen annan gör jobbet när man är hemma. Nästan varannan resonerar så, och fler män än kvinnor verkar anse att de är oumbärliga, visar Arbetsmiljöverkets stora studie om svenskarnas arbetsvillkor.

Nästan lika många vill inte belasta sina kollegor och går därför hellre till jobbet än stannar hemma i sjuksängen. Och här är kvinnorna i stället fler. Att man gillar jobbet är en annan faktor, av positiv karaktär. Att man inte har råd eller riskerar att betraktas som lat anger också ganska många. Bland de tidsbegränsat anställda är nästan varannan rädd för att ses som slö och masar sig därför iväg till arbetet, visar studien.

Enligt Gunnar Aronsson slår det här tillbaka förr eller senare, speciellt om sjuknärvaron sker ofta.

"Det blir mer ohälsa framåt."

Slimmade organisationer och färre vikarier är två orsaker till att det här synsättet på sjuknärvaro ökat över tid, enligt Gunnar Aronsson som forskat på skillnaderna mellan Norge och Sverige. I det västra grannlandet anser 17 procent av de tillfrågade att det är bra för hälsan att gå till jobbet trots en viss krasslighet. I Sverige är den siffran fyra procent. Förklaringen till skillnaderna finns i hur pass anpassat arbetet är.

"Norge har mer sjukdomstoleranta arbetsplatser", säger Aronsson.

Sverige utmärker sig dock inte särskilt i sjukstatistiken, utan ligger någonstans i mitten bland Europas länder. Sjukskrivningar i sig är dock ett dåligt mått på hälsan, enligt Aronsson. Antalet sjukskrivningar styrs av så mycket annat, försäkringens utformning och hur arbetsplatserna ser ut.

Uppgift: FBI letade kärnvapenpapper hos Trump

FBI-agenter letade bland annat handlingar som är relaterade till kärnvapen vid tillslaget i Trumps Floridaresidens, enligt uppgifter till The Washington Post.

Donald Trump, USA:s tidigare president, under tisdagen.
Donald Trump, USA:s tidigare president, under tisdagen.Foto:Yuki Iwamura

Turerna kring husrannsakan som den federala polisen FBI genomförde på expresidenten Donalds Trumps anläggning Mar-a-Lago i Florida fortsätter.

Enligt uppgifter till The Washington Post ska agenterna ha sökt igenom anläggningen i jakt på sekretessbelagda handlingar med kopplingar till kärnvapen. Källan uppger inte närmare vad det rör sig om för dokument.

En person med insyn i utredningen uppger för The New York Times att utredare varit oroliga för dokument med en högre klass än topphemlig, som normalt sett bara används för extremt känsliga insatser som utförs av USA i utlandet.

Orsaken till tillslaget ska ha varit en oro att hemliga dokument som olovligt förvaras på Mar-a-Lago på det sättet riskerades att utsättas för att hamna i orätta händer.

USA:s justitieminister Merrick Garland bekräftade vid en hastigt tillkallad presskonferens på torsdagen att han personligen godkänt tillslaget, som blev känt under natten mot tisdagen svensk tid.

”Departementet fattar inte ett sådant beslut lättvindigt”, sade han.

Så mycket mer berättade han egentligen inte, men justitiedepartement bad en federal domstol att ge tillstånd till att anledningen till husrannsakan ska offentliggöras.

På fredagen kom besked från Trump om att han vill att informationen ska släppas omedelbart, efter att en federal domare gett honom möjlighet att godkänna eller motsäga sig offentliggörandet.

USA:s nationalarkiv uppgav i februari att man tagit emot 15 lådor med dokument från Trumps residens i Palm Beach i Florida. Enligt The Washington Post innehöll de handlingar som var sekretessbelagda och som Trump tagit med sig efter valförlusten. Där fanns bland annat korrespondens med Trumps företrädare president Barack Obama.

Dokumenten skulle enligt lag ha lämnats över i slutet av hans presidentskap men hamnade på Mar-a-Lago.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera