Annons

Därför dyker verkstadsaktien

Verkstadskoncernen AQ Group har en riktigt dålig dag med en svag rapport och avhopp i högsta ledningen. Aktien rasar på Stockholmsbörsen.

Bild:AP

Vinsten för Västeråsbaserade komponent- och systemleverantören AQ halverades under det fjärde kvartalet till 32 miljoner kronor jämfört med 60 Mkr ett år tidigare. Samtidigt växte omsättningen med dryga 10 procent till strax över 1 miljard kronor.

I samband med bolagets usla rapport på torsdagens morgon meddelade dessutom såväl vd och ordförande att de avgår. 

Börsen svarade under med att skicka ned mid cap-bolagets aktie med dryga 15 procent som mest, innan nedgången dämpats till knappa 9 procent i eftermiddagshandeln. 

Vd Claes Mellgren konstaterar att lönsamheten och kassaflödet i kvartalet var en besvikelse och ”klart under vår målsättning”.

"Vi måste jobba hårdare med att förbättra våra marginaler", skriver han i rapporten.

Marginalen på 3,1 procent i det fjärde kvartalet och 6,4 procent för helåret 2017, kan jämföras med bolagets mål om 8 procent.

AQ Group aviserar också att bolagets tunnplåtsfabrik i Ludvika med ett 50-tal anställda läggs ned på grund av bristande lönsamhet.

Bolagets ordförande och tillika en av grundarna Per Olof Andersson lämnar sin post efter tio år men uppger samtidigt att han tänker behålla sitt ägande motsvarande 24,5 procent av kapital och röster.

"Det är inte så märkvärdigt eller dramatiskt. Man har vuxit upp med företaget och hållit på med det i 25 år och passerat en bit in på 60, och har barn och barnbarn. Då tycker man att det borde finnas de som är bättre, snabbare och kvickare och kan digitalisering bättre", säger han till nyhetsbyrån Direkt.

Föreslagen som ny ordförande är västeråsaren Patrik Nolåker, styrelseledamot i AQ Group och tidigare bland annat vd för bygghissbolaget Alimak.

Ny vd blir Anders S Carlsson, som närmast kommer från uppdraget som medlem i ABB:s svenska koncernledning och divisionschef för ABB Electrification Products i Norra Europa.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?