Hoppa till innehållet

Annons

Därför dumpar proffsen guld

Hedgefonderna storsäljer guldtillgångar och priskurvan kroknar. Vinden har vänt för ädelmetallen, bedömer analytiker.

Bild: TT

Spekulationsköpen i stigande guldpris har svalnat till den lägsta nivån sedan i våras. Utvecklingen drivs av stora hedgefonder som överger guldterminsmarknaden inför veckans räntebesked från USA:s centralbank Fed, rapporterar Bloomberg.

Guldrallyt fram till i somras drevs delvis på spekulation om fortsatt superlåg USA-ränta. Rallyt har bromsat in i takt med att förväntningarna om på räntehöjningar från Fed, om inte denna vecka så senare i höst - har ökat.

Guldet handlas fortfarande 24 procent upp sedan årsskiftet, på historiskt höga nivåer omkring 1.315 dollar per uns. Men sedan århögstanoteringen i juli har backat med omkring 3,5 procent.

Råvaruexperterna på kanadensiska RBC anser att toppen definitivt är nådd för guldet och räknar med ytterligare 5 procents prisnedgång innan året är slut.

I början av året rådde en ”perfekt storm” för stigande guldpris: Skräck inför brexit, osäkerhet om Fed och allmän konjunkturoro, enligt RBC. Guldpriset stiger traditionellt i orostider, eftersom tillgången anses vara en trygg hamn när marknaderna skakar.

Men medvinden för guldet har nu mojnat, hävdar RBC:s råvarustrateg Christopher Louney för den amerikanska ekonomisajten CNBC.

”Vårt helårssnitt för guldpriset 2016 är 1.258 dollar. Det är en impopulär syn på marknaden just nu. Men vi ser verkligen en nedsida från dagens nivåer”, säger Christopher Louney till CNBC.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera