Annons

Därför betalar friskolorna lägre löner

Lärare i friskolor har lägre lön än sina kollegor i kommunala skolor.
”Lönerna är inte det viktiga”, säger Ulla Hamilton, vd för branschorganisationens Friskolornas Riksförbund.

Bild:TT

Friskolor har i genomsnitt högre kostnader per elev för lokaler, skolmåltider och läromedel än de kommunala skolorna. Men kostnaderna för personal är däremot lägre.

Förklaringen ligger i att friskolorna som etablerades senare än de kommunala generellt har yngre lärare och en lägre andel behöriga lärare.

Friskolornas Riksförbund lyfter fram att grundskolelärare under 35 år på en friskola tjänar i genomsnitt mer än sin kommunala kollega, för gymnasielärarna går gränsen vid 30 år.

”Det är yngre som jobbar i fristående skolor än i kommunala skolor. Det är en viktig förklaring”, säger Ulla Hamilton, vd för branschorganisationen om löneskillnaderna.

Ett exempel är Internationella Engelska skolan som nyligen noterades på Stockholmsbörsen. Skolkoncernen har cirka 1.350 lärare anställda, varav cirka 600 har utländsk examen.

Det handlar ofta om unga nyutbildade lärare från USA, Kanada eller Storbritannien som med en visstidsanställning gör ett kortare besök på svenska arbetsmarknaden. Det ger Engelska skolan hög personalomsättning, varje år anställs 400 lärare, men också ett lägre löneläge.

Men trots löneläget har de större friskoleaktörerna inga problem att rekrytera lärare.

”Lönerna är inte det viktiga. Det är arbetsmiljön det handlar om, vilka möjligheter du har att utvecklas och hur du trivs på jobbet”, säger Ulla Hamilton, vd för Friskolornas Riksförbund.

Löneförhöjning? Spara överskottet – jämför sparränta här (extern tjänst)

Lärarförbundets förhandlingschef instämmer:

”Många friskolor är duktiga på att marknadsföra sig och har ofta en närhet mellan ledning och lärare, vilket är en styrka”, säger Mathias Åström.

Det bidrar också till att friskolornas löner inte pressas upp.

”Tycker man att det räcker med de här lönenivåerna och ändå får sökande till utlysta tjänster, då är man nöjd”, säger Mathias Åström.

https://infogr.am/d08dc5de-d123-41dd-ba13-36ba1b2f2716


Innehåll från EdmoLiftAnnons

De lyfter fordonsindustrins produktivitet till nästa nivå

EdmoLift levererar smarta materialhanteringslösningar till Volvo, senast i ett projekt för Volvo Cars i Olofström.
EdmoLift levererar smarta materialhanteringslösningar till Volvo, senast i ett projekt för Volvo Cars i Olofström.

När alla överflödiga moment, rörelser och andra slöserier kan skalas bort från produktionslinorna ökar produktiviteten markant – och på köpet kan man även skapa en bättre ergonomi för sina anställda. Detta menar företaget EdmoLift som erbjuder konkreta lösningar för att aktörer inom industrin ska uppnå just detta. 

Fordonsindustrin har länge varit föregångare när det kommer till effektiv produktion och internlogistik. Målet har varit att maximera produktiviteten med hjälp av Lean Production, en utvecklingsstrategi med ursprung i Toyotas produktionssystem (TPS). Lean Production har från fordonsindustrin sedan spridit sig till övriga segment inom industrisektorn, men det finns fortfarande förbättringar att göra när det gäller materialhantering. Här kan EdmoLifts produkter hjälpa till att göra stor skillnad. 

I över 50 år har EdmoLift levererat lyftbord till industriföretag både i Sverige och utomlands. Ett lyftbord är ett bord eller en plattform som kan höjas och sänkas, och används som ett hjälpmedel för materialhantering inomhus eller vid lastkaj. I dag har EdmoLift en bred portfölj av materialhanteringsutrustning – allt från lyftbord, lyftvagnar till elektriska dragare. Den elektriska dragaren är ett intressant alternativ till gaffeltrucken då den är både är betydligt mer effektiv och billigare, men även säkrare.

– Här handlar det om lösningar för internlogistiken som sparar på tid och människor samtidigt. Ökad produktivitet leder i det här fallet till bättre ergonomi, säger Mikael Fernlund, försäljningschef för den nordiska marknaden på EdmoLift.

Fler företag investerar i produktionshöjande åtgärder

Nyckeln till framgång, förutom effektiva produktionslinor, är att implementera rätt lyfthjälpmedel som till exempel armlyftar eller lyftbord i de delar av verksamheten där medarbetare ska hantera material. Detta för att minimera onödiga lyft och rörelser, och därmed skapa en så bra ergonomiskt anpassad arbetsplats som möjligt.  

– Vi ser en ökande trend där allt fler företag förutom att investera i produktivitetshöjande åtgärder lägger ett ökat fokus på personalens hälsa, säger Mikael Fernlund. 

I juni levererade EdmoLift de sista av 48 specialdesignade armlyftar till Volvo Cars fabrik i Olofström i Blekinge. Ett stort och utmanade projekt där EdmoLifts helhetslösningslösning förbättrade materialhanteringsprocessen markant. En extra stor utmaning här var att hela produktionslinan och alla maskiner redan var på plats och i drift, och att den ergonomiska lösningen fick anpassas till detta. 

Lyckad speciallösning till Volvo Cars

– Vanligtvis kopplas vi in i uppstarten av ett projekt och kan då bidra med vår expertis redan i planeringen av fabrikens layout och flöden. Men även som i fallet med Volvo Cars där vi kom in sent i processen kunde vi vara med och ta fram en speciallösning helt anpassad till deras produktionslina, vilket visar på vår styrka i större projekt, säger Mikael Fernlund.

En investering i en materialhanteringslösning från EdmoLift är enkel att räkna hem, menar Mikael Fernlund. För att en investering på exempelvis 25 000 kronor ska bli lönsam, krävs det bara en effektivitetsökning med 10 kronor per dag. Detta räknat med en normal kalkylmässig livslängd på lyftbordet.

Fakta om EdmoLift

EdmoLift är en av Europas största tillverkare och leverantörer av saxlyftbord, pallhanteringsprodukter och hjälpmedel för materialhantering. EdmoLift har med framgång installerat utrustning i företag av alla storlekar och industrisektorer som verkstad, tillverkning, förpackning, förädling, sjukvård och forskning i över 50 år.

Vill du veta mer om hur EdmoLift kan öka produktiviteten och förbättra ergonomin på ditt företag? Läs vidare här: https://www.edmolift.se/sv/hem 

 

Mer från EdmoLift

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EdmoLift och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?