Annons

Danskt företag anmält för export till krig

Det danska företaget Terma, som bland annat tillverkar försvarsmateriel, har polisanmälts för att ha levererat utrustning till inbördeskriget i Jemen.

Rök stiger efter flygattack mot Sanaa i Jemen (arkivbild).
Rök stiger efter flygattack mot Sanaa i Jemen (arkivbild).Foto:Hani Mohammed

Bakom anmälan står den danska myndigheten Erhvervsstyrelsen, rapporterar danska TV2. Myndigheten har undersökt saken efter att TV2 och Danwatch granskat Termas affärer.

Danmarks utrikesdepartement stoppade 2018 all export av militär utrustning för användning i inbördeskriget i Jemen.

Termas uppfattning är enligt ett uttalande att företagets export genomförts i full överensstämmelse med danska och internationella regler.

Regeringen kommer på tisdag att lägga fram ett nytt lagförslag i Folketinget, med syftet att förbättra kontrollen av olika verksamheter och vilka de handlar med, uppger näringsminister Simon Kollerup (S).


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?