Annons

Danske varnades av tysk bankjätte – redan 2015

Den tyska storbanken Deustche Bank varnade Danske Bank 2015 för skumma kunder, som enligt den tyska storbanken hade ett misstänkt beteende. 

Foto:Stian Lysberg Solum

Deutsche Bank varDanske Bank DANSKE +1,00% Dagens utveckling s så kallade korrespondentbank, som hanterade dollarbetalningar för den estniska filialen. 

Trots att cheferna på Danske Bank i det tysta 2015 försökte montera ned sin estniska verksamhet som hanterat de stora utländska transaktionerna, konfronterade Deutsche Bank i augusti det året den danska banken med att problemen istället ökade, enligt den brittiska tidningen Financial Times. 

Antalet suspekta fall som den tyska långivaren var tvungen att undersöka ökade. På ett möte mellan Deutsche Bank och Danske Bank togs frågan upp, enligt dokument som Financial Times tagit del av. Bara under det andra kvartalet av 2015 hade Deutsche Bank haft 16 fall kopplade till kriminalitet såsom narkotika, identitetsstöld och annat, enligt mötesreferatet.  

En månad senare identifierade Deutsche Bank 10 danska kunder som betett sig suspekt, enligt FT. Amerikanska myndigheterna ska dock ha förbjudit Deutsche Bank att informera om vissa misstänkta transaktioner, vilket orsakade irritation bland chefer på Danske Bank. 

Deutsche avslutade sedan sitt uppdrag som korrespondentbank, och det skulle ta ytterligare tre år innan penningtvättskandalen och dess omfattning blev känd. Så mycket som motsvarande drygt 2000 miljarder kronor från bland annat Ryssland och andra före detta Sovjetländer kan ha passerat Danske Banks estniska filial under härvan som har pågått mellan 2007 och 2015. I september tvingades bankens vd Thomas Borgen avgå. Fallet undersöks i flera länder och kan leda till miljardböter för Danske Bank. 

Di har sökt Danske Bank för en kommentar, men Danske Banks svenska presschef Anna Sundblad låter hälsa att banken inte vill kommentera uppgifterna.

Innehåll från FolksamAnnons

Så kan du få bättre kontroll på ditt sparande

Det finns likheter mellan att spara och träna. Det kan vara svårt att komma igång och svårt att hålla uppe motivationen tills resultaten kommer – men det är värt det på längre sikt, tycker Fredrik Nyberg, rådgivningschef på Folksam.

Passa på att få kunnig hjälp – läs mer om personlig rådgivning här

– Det är skönare att ligga i soffan och äta choklad än att träna och det är skönare att spendera lönen varje månad än att spara till pensionen. Men det är inte kul att senare i livet sitta i en situation som är svår att rädda. Därför är det viktigt att komma igång med sparandet, säger Fredrik Nyberg, som är rådgivningschef på Folksam.

För att få koll och kontroll på sitt sparande och försäkra sig om att man ska kunna nå sina sparmål kan det vara bra att lägga upp en långsiktig plan som passar de egna förutsättningarna och önskemålen.

– Problemet är ofta att man överskattar effekten som sparandet ska ha till imorgon. Men man underskattar gravt vilken effekt sparande har på sikt genom ränta på ränta-effekten. Om du väljer traditionell förvaltning kan du ringa en rådgivare och få en plan som håller i både med- och motgångar. Sedan ska du lita på din plan och inte tappa sugen när det går ned, säger han.

Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.
Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.

Ekonomisk nedgång ändrar relationen till pengar

Fredrik Nyberg tror att den ekonomiska nedgången kommer att ändra mångas relation till pengar.

– Vi har levt i ett samhälle som hyllar kortsiktig konsumtion. Förhoppningsvis leder krisen till en mer sund syn och mer planering. Ett av de största mervärdena med ett rådgivningsmöte är att man får en sorts besiktning av den egna ekonomin. Många har ganska dålig koll på sina utgifter. När vi tar ett helhetsgrepp runt kundens ekonomi hittar vi ofta kronor som kan sparas istället för konsumeras. På samma tema finns ofta mycket att göra med befintliga placerar och lösningar som i många fall varken passar kundens behov eller den konjunktur vi befinner oss i just nu.

Tjänstepensionskunder har ett särskilt stort behov av rådgivning. Frilansare, gig-arbetare och egenföretagare är anställningsformer som ökar i dag. Fredrik Nyberg påpekar att om man inte har en fast anställning kan man behöva ta ett större eget ansvar för pensionen än om man omfattas av kollektivavtal.

– Glömmer man tjänstepensionen kan man få en väsentligt sämre pension än man annars skulle ha fått eftersom den utgör en allt större del av den pension man erhåller. Men om man börjar i tid kan man få en vettig pension även som frilansare eller egenföretagare.

Dra nytta av att samla pensionen

Även de som har en upparbetad tjänstepension från flera anställningar kan dra nytta av att samla den på ett ställe. Dels för att det blir enklare att hålla koll på tjänstepensionen och dels för att det blir enklare att anpassa risknivån.

– Även för tjänstepensionen bör man göra egna val, annars hamnar man i ett standardval som kan vara bra eller dåligt. Också i det här fallet kan man ta hjälp av en rådgivare som balanserar valen utifrån det liv man vill leva. Att samla sin tjänstepension på ett och samma ställe är något som kan göra stor skillnad när det är dags för pension.

För de som har bolån gäller det också att nå en balans mellan sparande och amorterande.

– En bra tumregel är att räkna på hur mycket din amortering kommer att sänka dina boendekostnader om 10-20 år, jämfört med den pension du skulle ha byggt upp om du hade sparat pengarna istället. Ett generellt tips kan vara att att man inte ska sätta sig i en situation där man är skuldfri men har en låg pension och därmed inte har ekonomisk frihet.

Vad är bäst för din tjänstepension? Boka ett gratis digitalt möte här. 

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera