Annons

Danske går som tåget i Sverige – "kan inte vara annat än nöjd"

Danske Banks svenska verksamhet drog upp koncernens resultat för det tredje kvartalet. Sverige-vd:n Berit Behring ser inga orosmoln för resten av året men flaggar för matchningsproblem mellan byggare och köpare på fastighetsmarknaden.

Danske Bank DANSKE +0,57% Dagens utveckling lämnade en kvartalsrapport i stort sett i linje med förväntningarna på torsdagsmorgonen, med något starkare räntenetto men svagare provisionsnetto än väntat. Vd:n Thomas Borgen lyfter särskilt fram den svenska och norska verksamheten i sin kommentar till rapporten.

För den svenska verksamheten ökade räntenettot till 1.168 miljoner kronor, upp drygt 15 procent jämfört med motsvarande kvartal ifjol. Provisionsnettot ökade desto mer, upp 50 procent från fjolåret till 371 miljoner. 

På båda punkterna var tillväxten högre än för Danske Bank som helhet. Rörelseresultatet landade på 1.404 miljoner kronor, upp drygt 10 procent i årstakt.

"Vi kan inte annat än att vara nöjda med resultatet. Vi fortsätter att växa enligt den strategi vi lagt med en god kreditkvalitet som gör oss komfortabla med den tillväxt vi har", säger Berit Behring, vd för Danske Bank Sverige.

Hon poängterar att banken gynnas av den starka konjunkturen.

"Det är självklart gynnsamma omständigheter", säger Berit Behring.

Danske Bank har sedan tidigare ett uttalat mål att ta marknadsandelar på bolånemarknaden. I somras fick Danske Hypotek tillstånd från Finansinspektionen och i augusti kunde hypoteksbolaget göra sin första emission av säkerställda obligationer.

Därmed får banken samma finansieringskällor som konkurrenterna. Det ska ge bättre förutsättningar att öka marknadsandelen från dagens drygt 4 procent.

"Just nu växer vi med en månadsmässig marknadsandel på ungefär 10 procent för nyutlåningen. Vi har en god kreditkvalitet i vår bolånestock, vi är bekväma med den tillväxten", säger hon.

Redan i maj i år uttryckte Berit Behring oro för den svenska bostadsmarknaden i en intervju med Di. Sedan dess har den svaga utvecklingen lett till svarta rubriker och priserna dalat i takt med att utbudet ökat till nivåer som inte setts på flera år.

"Är det någonstans vi har ett extra stort fokus just nu så är det på fastighetsmarknaden", säger Berti Behring.

Hon säger att hon är bekväm med Danskes egna utestående stock men ser problem med matchingen mellan fastighetsbolagen och kunderna.

"Som en generell reflektion kan jag säga att det byggs lite för dyrt och efterfrågan finns inte riktigt där. Det är en mismatch mellan utbud och efterfrågan."

På företagssidan syntes ett ovanligt stort inflöde av nya kunder enligt Berit Behring. Det goda läget i ekonomin gör företagen mer investeringssugna men Danske har flyttat fram positionerna enligt vd:n.

"Vi tar marknadsandelar. Sedan är kunderna också väldigt aktiva och gör transaktioner nu när det går bra i ekonomin."

I samband med den tredje kvartalsrapporten skriver Danske Bank upp resultatprognosen för helåret från 18-20 miljarder danska kronor till 19-21 miljarder danska kronor. 

Berit Behring vill inte ge några detaljer kring hur utvecklingen väntas bli i Sverige men ser inga större orosmoln för det avslutande kvartalet.

"Vi har ett resultat som i år har överträffat både våra förväntningar och vår budget så vi ser med tillförsikt fram emot fjärde kvartalet", säger hon.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?