ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Danske Banks vd avgår efter skandalen – banken vinstvarnar

Danske Banks vd Thomas Borgen avgår samtidigt som banken skruvar ner prognosen för årets nettoresultat. Beskedet kommer i samband med att banken presenterar resultaten av utredningen av härvan i Estland. Aktien faller tungt på Köpenhamnsbörsen.

Skandaltyngda Danske Banks vd Thomas F. Borgen avgår enligt ett pressmeddelande på onsdagsmorgonen. Aktien faller 5,7 procent i den inledande handeln på Köpenhamnsbörsen.

"Det är tydligt att Danske Bank har misslyckats med att leva upp till sitt ansvar vid den eventuella penningtvätten i Estland. Jag ångrar detta djupt. Även om utredningen som utförts av den externa advokatbyrån kommit fram till att jag levt upp till mina rättsliga skyldigheter så anser jag att det är bäst för alla parter att jag avgår", säger Thomas Borgen i pressmeddelandet. 

"Som vd har jag ansvar för de saker som händer i banken och självklart tar jag på mig det ansvaret. Det har stått klart för mig ett tag att avgå skulle vara rätt sak att göra, men jag har skjutit på beslutet, då jag känner ansvar för att lotsa banken genom den svåra perioden till presentationen av utredningen", fortsätter han.

I ett uttalande hyllar styrelseordföranden Ole Andersen hyllar samtidigt vd:n, som var ansvarig för Danske Banks utländska verksamhet under en stor del av den period som nu utreds, och säger att han gjort stora insatser för banken.

"Danske Bank är som helhet i en helt annorlunda och mycket starkare position i dag än när han tillträdde”, säger han i pressmeddelandet.

Thomas Borgen var ansvarig för Danske Banks internationella aktiviteter mellan 2009 och 2012 innan han tillträdde som vd 2013. Brittiska Financial Times har rapporterat att han skulle ha fått inforation om de misstänkta transaktionerna redan 2013 medan danska medier rapporterat att han skulle ha informerats senast 2014.

Hur mycket pengar det rör sig om är ännu oklart. Enligt uppgifter till den amerikanska tidningen Wall Street Journal granskas transaktioner till ett värde av så mycket som 150 miljarder dollar eller 1.452 miljarder kronor. Förutom Danske Banks egen utredning och utredningar i Estland och Danmark ska även amerikanska myndigheter granska saken enligt tidningens uppgifter.

Danske Bank har pressats hårt av skandalen. Bara de senaste tre månaderna har aktien tappat över en femtedel i värde.

I ett annat pressmeddelande som släpptes vid samma tid meddelar Danske Bank att prognosen för 2018 års nettoresultat sänks till 16-17 miljarder danska kronor, ner från den tidigare prognosen på 18-20 miljarder danska kronor. Det beror bland annat på att banken nu kommer att donera 1,5 miljarder danska kronor med anledning av penningtvättshärvan och att tradingnettot utvecklats sämre än väntat.

Summan 1,5 miljarder danska kronor kommer att belasta det tredje kvartalet. Danske Bank uppger att de inte kunnat identifiera den exakta summan av de misstänkta transaktionerna som gått igenom bankens estniska kontor. Istället har banken valt att donera bruttoinkomsterna från icke-estniska medborgares transaktioner i den estniska filialen mellan 2007 och 2015.

Pengarna kommer att gå till en självständig stiftelse som ska stödja initiativ för att bekämpa internationell finansiell brottslighet enligt pressmeddelandet.

Under onsdagens presskonferens berättade Danske Banks styrelseordförande Ole Andersen att problemen i den estniska verksamheten var betydligt större än vad de trodde än vad de trodde i början av utredningen. 

"Det fanns otillräckliga rutiner kring penningtvätt och det fanns brister i alla tre såkallade försvarslinjer i Estland. Det fanns en bristfällig förståelse för situationen så information skickades inte vidare internt, det fanns bristfällig kontroll på företagsnivå så rapporteringen till estniska och danska myndigheter var bristfällig", sa Ole Andersen. 

Enligt Ole Anderson har allvarlig kritik riktats mot flera personer både i Estland och Danmark. 

"En del av dessa personer jobbar inte längre för banken eller kommer avskedas. Vi har inte kunnat dra några slutsatser kring om anställda i Estland bidragit till olaglig verksamhet, men det är ett faktum att vi i dagsläget har gjort 42 rapporter till myndigheter och åtta till polisen rörande tidigare anställda i Estland", sa Ole Andersen. 

Advokatfirman Bruun & Hjejle, som har lett utredningen, skriver i sin rapport att de inte anser att styrelse eller ledning bröt mot några juridiska åtaganden mot Danske Bank. 

"Vi har inte funnit att sättet som banken var organiserad är grund till juridisk kritik. Vi har inte heller kommit fram till att det är ett organisatoriskt problem. Det är snarare en fråga om ett kompetensproblem. Det är relativt uppenbart, och var det då, att den här portföljen inte borde ha varit där om danske bank hade vetat mer om den. Det är även ganska uppenbart att mer skulle gjorts 2014 när fakta låg på bordet", sa Ole Spiermann, advokat på Bruun & Hjejle, under sin presentation av rapporten. 

Presskonferensen avslutades med en fråga om hur Danske Bank trodde att den estniska verksamheten kunde leverera så höga vinster. 

"Vi måste det i rätt perspektiv. Det råder ingen tvekam om att vi viste att den estniska verksamheten hade vad vi kan kalla för högrisk kunder, men vi trodde att vi hade rätt kontroller på plats. Ur ett koncernperspektiv stod vinsten för 2 procent. I efterhand så borde vi ha undersökt saken närmare, men då fanns det till en början inget som pekade på att det pågick något misstänksamt", sa Thomas Borgen. 

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer