1515

Danske Bank utökar utredning av penningtvätthärva

Danske Bank utökar den pågående utredningen rörande brister i att förhindra penningtvätt under åren 2007 till 2015. Den utökade utredningen inbegriper kunder och transaktioner under den aktuella tidsperioden.

Det framgick i ett pressmeddelande tidigare på fredagen med anledning av slutsatser i regleringskonsulten Promontory Financial Groups analys av situationen i den estniska enheten.

Den estniska enheten var en del som följde med förvärvet av Sampo Bank under 2007. Den har till stor del verkat som en oberoende enhet med sina egna system, skriver Danske Bank.

"Nuvarande estniska bolagsledning har ett mycket starkare fokus /.../ i dag är läget ett helt annat. Även om vi lämnar det till myndigheter att komma till slutsats om det verkligen skett penningtvätt, råder inte några tvivel om att vårt arbete i Estland varit otillräckligt för att förhindra eventuella sådana aktiviteter", säger vd Thomas F. Borgen i en kommentar.

Sälj fakturan till bäst pris. Starta ansökan här (extern tjänst)

Danske Banks nyligen uppsatta "compliance incident team" kommer att genomföra den utökade utredningen som väntas ta nio till tolv månader att färdigställa.

Bland de svenska storbankerna bedriver Swedbank verksamhet i samtliga tre länder i Baltikum och tog under 2016 över Danskes kontorsverksamhet i Lettland och Litauen.

Nordea och DNB håller på att slå samman sina baltiska verksamheter. Medan Nordea historiskt varit den starkare av de båda bankerna i Estland har DNB haft en starkare position i Litauen och båda bankerna en stark position i Lettland.

SEB har också verksamhet i samtliga baltiska länder medan Handelsbanken endast sammantaget hade 19 miljoner kronor i intäkter från de tre baltiska länderna under 2016.

Mäklardesken på Investec spådde att Danskes aktie skulle backa ett par procent i spåren av de nya uppgifterna om Danskes verksamhet i Estland. Aktien var dock endast marginellt ned vid 11.15-tiden. De svenska storbankerna var samtidigt från oförändrat (Swedbank) till 0,7 procent lägre (Handelsbanken). Norska DNB utvecklades i samma härad, minus 0,3 procent.

 Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?