1515

Danske Bank: Svenska bostadsobligationer är heta

Danske Bank har märkt av ett stort intresse från svenska institutionella investerare för de säkerställda bostadsobligationer som banken planerar att emittera i Sverige under 2017, enligt Per Tunestam, vd på nystartade Danske Hypotek,

"Vi kommer att inleda med en liten volym initialt. Upplåningen kan då tänkas bli några få baspunkter högre än konkurrenter innan vi etablerat oss mer. Från att i början betala en liten premie på den lilla volymen räknar vi med att på sikt etablera oss i det spann som konkurrenter lånar upp till. Vi räknar med ungefär samma refinansieringskostnad", säger han.

Danske Hypotek-chefen uppger att det på några års sikt kan komma att handla om klart mer betydande volymer ifall marknaden är mottaglig. Han talar om en befintlig kapacitet inom nuvarande lånebok på omkring 100 miljarder kronor samt påpekar att Danske Bank därutöver har målet att växa den svenska bolåneboken.

Stojko Gjurovski, chef för affärsområdet Privat på Danske Bank i Sverige, säger att investeringen i att etablera Danske Hypotek är ett bevis på att Danske Bank är i Sverige för att stanna. Genom bättre refinansieringsvillkor är tanken att det ska vara en lönsam investering i takt med att bankens svenska verksamhet fortsätter att växa.

Etableringen av Danske Hypotek godkändes i förra veckan av Finansinspektionen. Danske Bank bedömer att det succesiva överförandet av lån in i det svenska hypoteksbolaget ska vara neutralt ur regleringsperspektiv för koncernen.

Stojko Gjurovski framhåller vidare att banken redan i dag förhåller sig till såväl svenska FI:s som danska Finanstilsynets riktlinjer och krav.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?