Danske Bank har på onsdagen stämts vid en fransk domstol i samband med en undersökning om penningtvätt. Ärendet härrör från transaktioner utförda av kunder i Danske Bank Estland under åren 2008-2011, enligt ett pressmeddelande.
Direkt
Danske Bank
DANSKE +0,46%
Dagens utvecklings chefsjurist Flemming Pristed säger att utredningen handlar om "historiska förhållanden" i Danske Bank Estland.
"Utredningen handlar om transaktioner på cirka 15 miljoner euro, som i loppet av 2008 till 2011 överfördes till Frankrike av tidigare kunder i Danske Bank Estland. Kunderna var en del av portföljen av utländska kunder i Danske Bank Estland, en portfölj som vi sedan dess har stängt ned", säger Flemming Pristed i en kommentar.
Innehåll från Luleå Tekniska UniversitetAnnons
Vi behöver ett helt nytt systemtänk kring dagvatten
Maria Viklander, ämnesprofessor i VA-teknik och ansvarig för forskning inom VA-teknik.
Ökande vattenbrist och allt fler översvämningar tillsammans med en allt högre belastning på vår miljö innebär att vi måste tänka om när det gäller vattenhantering. Luleå tekniska universitet koordinerar två kunskapscenter, Drizzle och Dag&Nät, som har utgångspunkt i samhällets behov, hållbarhet och klokt resursutnyttjande.
Vattenbrist och översvämningar är inte längre ett problem som endast finns på andra sidan jorden, utan något som även påverkar oss i Sverige. Med en ökande medvetenhet om dessa problem blir det allt tydligare att vi måste tänka om när det gäller hanteringen av vårt vatten.
– Historiskt har vi i Sverige länge haft god tillgång till vatten med bra kvalitet. Men nu när vatten är en bristvara även här, måste vi våga ändra vårt beteende och de lösningar och system som ska bidra till omställningen. Det är kanske inte nödvändigt att spola våra toaletter med rent dricksvatten, till exempel, säger Maria Viklander, ämnesprofessor i VA-teknik och ansvarig för forskning inom VA-teknik.
VA-teknik vid Luleå tekniska universitet ligger i frontlinjen av forskning om dagvatten. Mycket tack vare de två kunskapscentren, Drizzle och Dag&Nät, som bland annat fokuserar på metoder och system som kan hjälpa oss att återanvända vatten och samtidigt minska vattenförbrukningen och energikostnaderna.
– Vi behöver få en ny helhetssyn på systemnivå för att kunna hantera vatten på ett mer hållbart vis. Det innebär bland annat att betrakta dagvatten och avloppsvatten som resurser och hitta nya användningsområden som kan ersätta användandet av dricksvatten, säger Maria Viklander.
Forskningen i både Drizzle och Dag&Nät sker i nära samverkan med privata och offentliga aktörer som kommuner, företag och branschorganisationer för att omsätta forskning och teknik i praktiken. Tillsammans levererar centren världsledande forskning inom många områden, inte minst när det kommer till åtgärder för att minimera föroreningsbelastningen på miljön samt minska risken för översvämningar i städer.
– Samarbete mellan akademi, företag och kommuner är av högsta vikt för att öka relevansen och implementering av resultat, säger Maria Viklander.
Det är hög tid att vi börjar tänka på vattnet som en resurs snarare än ett problem. Meningsfullheten och framtidsaspekten i Maria Viklanders jobb är något hon värderar på ett personligt plan:
– Det händer saker, är framtidsorienterat och meningsfullt! Vi inom forskargruppen strävar efter att hitta lösningar för att ta itu med miljöutmaningarna, klimatförändringarna och vattenbristen. Förändringen börjar med oss själva, avslutar Maria.
Visste du att…
… dagvatten kan återanvändas för att minska belastningen på miljön och minska användningen av dricksvatten?
… dagvatten är ofta förorenat med skadliga ämnen och att hållbar hantering kan förbättra vattenkvaliteten i sjöar och vattendrag?
… hållbar hantering av dagvatten kan minska risken för översvämningar