1515

Danske Bank sätter köp på två svenska nischbanker

Danske Bank Markets inleder bevakning av flera svenska nischbanker.
"Vi tror att svenska nischlångivare (som framförallt fokuserar på icke säkerställda konsumentkrediter) kommer att fortsätta växa snabbare än traditionella banker under 2017-2019 under hög lönsamhet", skriver Danske Bank i en analys.

Banken anser att detta inte speglas i nuvarande värderingar av nischbankerna.

Danske Bank rekommenderar köp av aktier i Nordax och TF Bank, behåll för Resurs och sälj för Collector – något Nyhetsbyrån Direkt har rapporterat om redan tidigare på tisdagen.

"Nordax är vårt toppval, med lägre osäkerhet kring estimaten än de andra bankerna", heter det.

Enligt analysen väntas nischbankernas kreditkvalitet förbli god.

"Tillgångskvaliteten torde förbli hög under vår prognosperiod med anledning av stödjande makroekonomiska utsikter", skriver Danske Bank som anser att detta talar för fortsatt hög lönsamhet.

Avkastningen på bokfört eget kapital blir enligt analysen över 20 procent för nischbanksektorn, vilket överstiger de traditionella svenska bankernas avkastning på eget kapital som uppgår till 12-13 procent.

"När det gäller tillgångskvaliteten ser vi Nordax som den mest riskaversiva långivaren av de fyra, med stöd av starka historiska prestationer under finanskrisen. Vi bedömer även att Nordax, tillsammans med Resurs, är bäst positionerade för att upprätthålla marginaler i en miljö med högre räntor", resonerar Danske Bank.

Banken tror att nischlångivarna kommer att fortsätta att ta marknadsandelar från storbankerna eftersom storbankerna inte fokuserar på icke säkerställda konsumentkrediter i samma utsträckning som nischbankerna gör.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?