Danske Bank och Nordea i stor penningtvättshärva

Nordea och Danske Bank finns med i en internationell penningtvättshärva som omfattar belopp på flera miljarder kronor.

Nordeas vd Casper Von Koskull
Nordeas vd Casper Von KoskullBild:Claudio Bresciani/TT

Det skriver danska Berlingske på måndagskvällen.

Enligt tidningen visar efterforskningar av myndigheter i bland annat Lettland och Moldavien att flera miljarder kronor passerat genom danska banker och gått vidare till så kallade skatteparadis, som Seychellerna och Panama. Två av de inblandade bankerna är Nordea och Danske Bank, enligt Berlingske.

"Det handlar om transaktioner som är av en så misstänkt karaktär att alla larmklockor borde ringa i bankerna", säger Lars Krull, seniorrådgivare vid Aalborg Universitet, till tidningen.

Totalt ska härvan omfatta mer än sju miljarder danska kronor, motsvarande nästan nio miljarder kronor, fördelat på 1.700 transaktioner under åren 2011 till 2014. Danske Banks chefsjurist Flemming Pristed medger för tidningen att bankens kontroll varit otillräcklig.

Ursprunget på pengarna som tvättats är inte fastställt men undersökningar pekar på att de härstammar från kriminalitet i Ryssland. Pengarna ska bland annat ha förklätts som tillbakabetalning för dåliga lån och skyfflats mellan skalbolag. Gärningsmännen ska även ha fått fjälp från fjorton moldaviska domare som nu är gripna och ska åtalas, skriver Berlingske.

Nordeas presschef i Danmark, Stine Wind, vill inte uppge för Berlingske om Nordea rapporterat in de misstänkta transaktionerna, något som krävs enligt lag, med hänvisning till att Nordea har som policy att inte kommentera specifika kunder och deras transaktioner. Hon säger också att av de kunder som förekommer i materialet är endast en handfull fortfarande kunder i Nordea, utan att vilja kommentera varför de slutat att vara kunder.

"Vi tolererar inte att Nordea utnyttjas som en bas för penningtvätt. De aktuella transaktionerna hänför sig till åren 2012-2014. Vi inledde efter det ett omfattande program för att bli bättre på att följa reglerna för motverkan av penningtvätt och komma till rätta med historiska svagheter i det arbetet", skriver Nordeas presschef i Sverige, Petter Brunnberg, i en skriftlig kommentar till Di.

Är det som framkommit nu relaterat till det som uppdagats i Panamahärvan?
"Jag kan inte kommentera något relaterat till specifika kunder eller transaktioner. Sen är det viktigt att uppmärksamma att Panama handlade om kunder som man menat skatteplanerat och här handlar det om penningtvätt, men naturligtvis tar vi båda frågorna lika seriöst", säger Petter Brunnberg när Di når honom på telefon.

Nordea vill inte kommentera om svenska kunder är inblandade på något sätt.

Tidigare i mars kritiserade Finanstilsynet, danska motsvarigheten till Finansinspektionen, i starka ordalag danska bankers bristande insatser mot just penningtvätt.

Di kunde i förra veckan berätta att hotet om böter för Nordea och Handelsbanken till följd av Finansinspektionens utredning av Panamahärvan är undanröjt.

https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/11277evSaWvD/


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?