1515

Danske Bank kritiska till partiernas agerande: "Obegripligt"

Danske Bank sågar partiernas agerande de senaste dagarna och varnar för negativa konsekvenser för ekonomin till följd av den politiska krisen.

Anders Gullesjö, chef för företagsutlåningen på Danske Bank Sverige.
Anders Gullesjö, chef för företagsutlåningen på Danske Bank Sverige.Foto:Alexander Donka

”Att välta en regering på grund av en sådan här fråga ett år före ordinarie val, det är helt obegripligt för mig”, säger Anders Gullesjö, bankens chef för företagsutlåningen i Sverige.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har vid upprepade tillfällen varnat för att regeringskrisen kan leda till att återhämtningen i ekonomin bromsar in.

Nu får hon stöd av Anders Gullesjö, chef för företagsutlåningen på Danske Bank DANSKE -1,48% Dagens utveckling Sverige.

”Jag håller helt med henne”, säger han och fortsätter:

”Det här spär på en osäkerhet som redan finns kopplat till pandemin. Och all osäkerhet är av ondo, när man tittar på ekonomiska beslut och framför allt investeringsbeslut.”

På Danske Bank ser man ett växande intresse för strukturaffärer, generationsskifte och nyinvesteringar nu när den värsta fasen i pandemin är över.

Att i det läget kasta in Sverige i en politisk kris, för att partierna inte klarat av att lösa ut frågan om fri hyressättning i nyproduktion, är mycket olyckligt, anser Anders Gullesjö.

”När man tittar på den omvärldssituation vi har så är det för mig helt obegripligt att man hamnat i den här situationen. På grund av en fråga som jag tycker är av pseudokaraktär”, säger han.

Även om många företag, inte minst inom industrin, vittnar om en uppgång så har många fortfarande en bra bit kvar.

”Vi har en löpande dialog med många bolag i olika sektorer som fortfarande har en utmanande situation till följd av pandemin. De är inte alls på den nivån som var före corona, så ökad osäkerhet nu är inte alls välkommet”, säger Anders Gullesjö.

Han tror också att det kan påverka förtroendet för politiken på längre sikt. 

”Det är klart, om du sitter med en bra orderbok på ett industriföretag eller ett nationellt bolag, kanske du inte påverkas så mycket på kort sikt. Men det man skulle kunna se är att internationella intressenter tycker att det här börjar bli en rörig politik och att det får påverkan på exempelvis på kronan, att den helt enkelt försvagas”, säger Anders Gullesjö.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?