1515
Annons

Danske Bank dras in i Panama-härvan igen

Problemen i Danske Banks utländska verksamheter är inte begränsade till Estland. 

Banken dyker nu upp igen i samband med härvan kring Panama Papers, där danska Skattestyrelsen slår fast att Danske Bank använt sig av den skandaldrabbade och numera nedlagda advokatfirman Mossack Fonseca för att hjälpa vissa kunder att undvika skatt. Det skriver danska Politiken.

Foto:Arnulfo Franco

Enligt dokument tidningen tagit del av var Danske Bank DANSKE -2,05% Dagens utveckling s filial i Luxemburg kund hos Mossack Fonseca och dessutom hölls möten med advokatfirmans europeiska ledning. Skattestyrelsen har lämnat materialet vidare till Finanstilsynet och till statsadvokaten för särskild ekonomisk kriminalitet (SØK).

Danmarks skatteminister Karsten Lauritzen vill nu reda ut om banken kan ställas till ansvar för det som uppdagats.

"Som minister önskar jag en tuff kurs mot rådgivare som rör sig i gråzonen, och de som är helt inne där vi tror att det är olagligt", säger Karsten Lauritzen till Politiken.

Danske Bank erkände redan 2016 att banken haft sju kunder med anknytning till Mossack Fonseca. Banken lade då stor vikt vid att dessa kunder redan varit involverade i Panama Papers då de tagits över från andra banker. 

Danske Banks chefsjurist Flemming Pristed säger till Politiken att det aldrig varit tal om ett samarbete mellan Danske Bank och advokaterna i Panama.

"Vi ställer oss naturligtvis till förfogande för myndigheterna, och har en löpande god och konstruktiv dialog med dem", säger han.

Innehåll från RekomoAnnons

Tänker andra hand i första hand

Fler och fler företag och organisationer inser fördelarna med att tänka begagnat i stället för nytt när de gör om sina kontor. Rekomo hjälper företag att inreda med återbrukade och prisvärda möbler.

– Vi köper, säljer och hyr ut begagnade kontorsmöbler över hela Sverige, förklarar Jonas Åström, VD Rekomo. Vi erbjuder allt från hela arbetsplatser med bord, stolar, skärmväggar, förvaring men även möbler till övriga utrymmen som lounger, fikarum och konferensrum.

Helhetslösning

Jonas Åström menar att det inte är svårare att köpa in begagnad kontorsinredning än att köpa helt nytt.

– Vi är som vilket annat inredningsföretag som helst. Vi har ett stort utbud av återbrukade kvalitetsmöbler och köper in stora kvantiteter så vill man ha en enhetlig möblering löser vi det.

Rekomo hjälper till med allt från att komma med inredningsförslag till leverans och montering.  Dessutom kan de köpa och hämta de gamla möblerna för återanvändning hos andra företag. 

– Många kontorsmöbler och annan inredning är av väldigt bra kvalitet och håller länge. Sådana möbler köper vi gärna in. Även om fler och fler tänker andra hand i första hand slängs det tyvärr fortfarande alldeles för mycket möbler. Är en stolsdyna sliten så kan vi klä om stolen i ett nytt fräscht tyg i den färg kunden vill ha, säger Jonas Åström.

Nytt kontor till halva priset

Ofta går det knappt att se att möblerna är begagnade och många hade nog blivit förvånade om de visste att all inredning i det splitternya kontoret faktiskt är återbrukat. Prislappen för en kontorsrenovering med begagnad inredning brukar hamna på ungefär hälften av vad det hade kostat att köpa in helt nytt. Men även om ekonomin är viktig så är miljöbesparingen den största vinsten.

Attraherar arbetskraft

Många företag har idag hållbarhet som ledstjärna och då ska det naturligtvis även inbegripa kontorsrenoveringen. Och den ökade miljömedvetenheten märks, intygar Jonas Åström.

– Förr köpte man begagnat för att det var billigare, idag har det svängt och nu köper många begagnat främst för att det är bättre för miljön. För många företag är det också ett medvetet val för att locka yngre miljömedvetna medarbetare som vill arbeta på ett företag som tar miljön och hållbarhetsfrågan på allvar. 

På senare tid har även flera offentliga verksamheter genom ramavtal fått förutsättningar att inreda sina lokaler med begagnade möbler. Det är ett stort steg framåt.

Flerårsgaranti och leasingmöjligheter

Marknaden för begagnade kontorsmöbler har utvecklats mycket de senaste åren och Rekomo erbjuder alltid minst två års garanti även på begagnade kontorsmöbler. Det finns också möjlighet att hyra eller leasa möbler.

– Kunden kan välja om man vill hyra en månad eller över en längre period. Företagen får en ökad flexibilitet och kan anpassa sitt kontor efter olika behov, säger Jonas Åström.

Om Rekomo
Rekomo säljer, köper och hyr ut begagnade kontorsmöbler till kontor i hela landet och har erbjudit återvunna och prisvärda kontorsmöbler sedan 1992. Grunden i affärsidén är hög kundnöjdhet och låg miljöpåverkan – det är lika viktigt att kunden ska bli nöjd med sitt kontor som att rädda miljön. 

Läs mer på rekomo.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rekomo och ej en artikel av Dagens industri

Panamadokumenten drog in 11 miljarder kronor i skatt

Skattemyndigheter i 22 länder runtom i världen har sammanlagt dragit in mer än 1,2 miljarder amerikanska dollar – cirka 11 miljarder kronor – i böter och undanhållen skatt tack vare avslöjandet om de så kallade Panamadokumenten 2016.

Det visar en sammanställning som gjorts av journalistnätverket ICIJ, som samordnade den internationella publiceringen av läckan från en juristbyrå i Panama, Mossack Fonseca för exakt två år sedan.

I Sverige har Panamaläckan lett till beslut om att kräva 403 miljoner kronor i skatt från 58 personer eller bolag. Hittills har 271 ärenden påbörjats och 226 avslutats. Fortfarande återstår alltså beslut i 45 ärenden, enligt Skatteverket.

Storbritannien har, i kronor mätt, dragit in över 2,3 miljarder, Tyskland 1,7 miljarder och Frankrike nästan 1,3 miljarder.

Fler än 100 medieorganisationer deltog i granskningen av juristbyråns kunduppgifter, som avslöjade konton i skatteparadis som innehades av politiker, fotbollsstjärnor, miljardärer med flera. Bland annat fick Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson avgå.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera