1515

Danske Bank dras in i Panama-härvan igen

Problemen i Danske Banks utländska verksamheter är inte begränsade till Estland. 

Banken dyker nu upp igen i samband med härvan kring Panama Papers, där danska Skattestyrelsen slår fast att Danske Bank använt sig av den skandaldrabbade och numera nedlagda advokatfirman Mossack Fonseca för att hjälpa vissa kunder att undvika skatt. Det skriver danska Politiken.

Foto:Arnulfo Franco

Enligt dokument tidningen tagit del av var Danske Bank DANSKE -3,62% Dagens utveckling s filial i Luxemburg kund hos Mossack Fonseca och dessutom hölls möten med advokatfirmans europeiska ledning. Skattestyrelsen har lämnat materialet vidare till Finanstilsynet och till statsadvokaten för särskild ekonomisk kriminalitet (SØK).

Danmarks skatteminister Karsten Lauritzen vill nu reda ut om banken kan ställas till ansvar för det som uppdagats.

"Som minister önskar jag en tuff kurs mot rådgivare som rör sig i gråzonen, och de som är helt inne där vi tror att det är olagligt", säger Karsten Lauritzen till Politiken.

Danske Bank erkände redan 2016 att banken haft sju kunder med anknytning till Mossack Fonseca. Banken lade då stor vikt vid att dessa kunder redan varit involverade i Panama Papers då de tagits över från andra banker. 

Danske Banks chefsjurist Flemming Pristed säger till Politiken att det aldrig varit tal om ett samarbete mellan Danske Bank och advokaterna i Panama.

"Vi ställer oss naturligtvis till förfogande för myndigheterna, och har en löpande god och konstruktiv dialog med dem", säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?