Annons

Danske Bank: Bostadsbyggandet minskar ordentligt 2018

Bostadsbyggandet i Sverige har än så länge hållits uppe väl till och med det fjärde kvartalet, men ett kraftigt fall för byggloven för flerfamiljshus tyder på att byggandet kommer att minska ordentligt under 2018.

Det säger Danske Banks chefekonom Michael Grahn till Nyhetsbyrån Direkt. 

"Starterna för flerfamiljshus håller sig fortfarande uppe bra, de har legat runt 12.000 per kvartal under två år nu. Men det är en ganska ryslig nedgång för byggloven, som fallit med säsongsrensade 45 procent på tre kvartal. Det pekar på att byggandet ska ned en bra bit under 2018 och stödjer bilden av vad byggbolag och mäklare säger, att det är ganska iskallt för nyproduktion", säger han.

Han säger att han förvånats av att byggstarterna än så länge varit så pass stabila och till och med ökade något under det fjärde kvartalet. Å andra sidan har byggloven fallit mer än vad Danske Bank räknat med. 

"Vårt case för att det ska ske en uppbromsning av byggaktiviteten under 2018 känns mer och mer säkert med de här siffrorna. Byggandet ska ned till en betydligt lägre nivå", säger Michael Grahn. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?