1515

Danske Bank: Boprisnedgången fortsätter

Bostadspriserna väntas sjunka ytterligare i år, vilket kommer att få bostadsbyggandet att minska. De fallande bostadspriserna kommer också att slå mot privatkonsumtionen, som väntas bromsa in markant. 

Foto:Christine Olsson/TT

Detta kommer att dämpa BNP-tillväxten. I den andra vågskålen finns dock en stark världskonjunktur, vilket lyfter företagsinvesteringar och svensk nettoexport. Inflationen väntas sjunka ytterligare i närtid och Riksbanken spås inte höja reporäntan vare sig i år eller nästa år. 

Det skriver Danske Bank DANSKE +1,08% Dagens utveckling i sin Nordic Outlook som presenterades på tisdagen.

"Det finns dock en risk för ett större bakslag - i värsta fall kan privatkonsumtionen stanna upp", skriver Danske Bank.

Sveriges BNP väntas öka 1,6 procent i år och 1,9 procent 2019.

I den förra prognosen, i januari, spåddes en BNP-tillväxt på 1,6 procent i år och 2,0 procent 2019. 

Danske Bank noterar att runt en tredjedel av den svenska BNP-tillväxten på senare tid har varit direkt relaterad till bostadsbyggande, och det väntas nu vända i sin motsats. Bostadsbyggandet är historiskt starkt korrelerat med bostadspriser, som sjunkit under hösten.

Efter en uppgång i januari sjönk bostadspriserna åter i februari, trots att det kan ha skett en viss köprusch inför det skärpta amorteringskravet som infördes den 1 mars, och Danske Bank ser inga skäl till varför priserna skulle stabilisera sig nu, när amorteringskravet är infört.

De noterar att Riksbanken verkar nöjd med nuvarande situation, Finansinspektionen har infört hårdare amorteringskrav, utbudet av dyra bostadsrätter kommer att fortsätta att öka i början av 2018 och att banker och bolåneinstitut troligen kommer att bli mer försiktiga och restriktiva i sin utlåning.

"Vår bästa gissning är därmed att nedgången kommer att fortsätta en tid,", skriver Danske Bank i vars prognos det ligger en boprisnedgång på 10 procent i år följt av en uppgång med 2 procent nästa år.

De sjunkande bostadspriserna väntas inte bara påverka bostadsbyggandet negativt, utan även dämpa hushållens konsumtion, som historiskt reagerat ännu snabbare på sjunkande bostadspriser och det syns redan nu vissa svagheter, med sjunkande nybilsregistreringar och en svagare detaljhandelsförsäljning.

Den starka arbetsmarknaden agerar dock motvikt till de sjunkande bostadspriserna. Sysselsättningen ökar starkt, med sysselsättningsnivån den högsta på årtionden, och arbetslösheten sjunker. 

"För närvarande ser vi inga skäl till den starka att arbetsmarknaden skulle försvagas", skriver Danske Bank.

Dessutom är hushållssparandet mycket högt, vilket ger hushållen en viss flexibilitet, om läget skulle försämras.  

"Skulle arbetsmarknaden försvagas finns det en risk för en mer uttalad inbromsning av BNP-tillväxten. En ytterligare nedgång i villa-/bostadsrättspriser kan också slå mot förmögenheter och konsumentförtroende, vilket kan leda till en mer markant inbromsning för detaljhandel och privatkonsumtion", skriver Danske Bank.

En stark global konjunktur agerar också motvikt till de effekterna av de sjunkande bostadspriserna, men nettoexport och företagsinvesteringar väntas inte kunna uppväga de negativa effekterna på inhemsk efterfrågan. Det finns också två internationella risker som dykt upp på senare tid: tre månader i rad med nedgångar i euroområdets inköpschefsindex och Donald Trumps hot om handelskrig.

De räknar med att inflationen kommer att sjunka ytterligare framöver, när engångseffekter som lyfte inflationen under 2017 faller ur, bland annat skattehöjningar. Konsumentpriserna väntas öka med 1,6 procent i år och 1,3 procent under 2019, långt under Riksbankens mål på 2 procent.

"De två grundläggande drivkrafterna för inflationen, löneökningar och växelkursrörelser, pekar fortsatt på ett otillräckligt inflationstryck", skriver Danske Bank.  

Med en prognos om sjunkande bostadspriser och inflation i närtid räknar Danske Bank med att Riksbanken vid kommande räntemöte i april kommer att senarelägga den första höjningen i räntebanan. Danske Bank tror själva att det inte blir någon höjning av reporäntan vare sig i år eller nästa år.

"Räntehöjningar är helt enkelt inte på kartan", skriver de. 


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?