1515

Danske Bank: Bomarknaden fortsatt ned i december

Danske Banks indikator för priset på bostadsrätter i Stockholm pekar mot en fortsatt nedgång under december. Indikatorn, som baseras på slutpriser från Hemnet, tyder på att priserna hittills är ned 2,5 procent i Stockholms innerstad från i november.

 

"Det finns än så länge inga indikationer på att prisnedgången ska stabiliseras", säger Danske Banks chefekonom Michael Grahn till Nyhetsbyrån Direkt.

Priset på bostadsrätter i Stockholm har fallit brant under hösten och sjunkit närmare 10 procent mellan augusti och november. Bara i november sjönk de 4,2 procent från föregående månad. Danske Bank ser utveckling i Stockholm som en ledande indikator för priserna i övriga landet.

"Fortsätter det ned i Stockholm är det troligt att det fortsätter ned även på andra håll. Nu är priserna ned 12 procent i Stockholm och då känns vårt antagande om en nedgång på totalt 15-20 procent ännu troligare", säger Michael Grahn.

Medan många bedömare räknar med att bostadspriserna nu ska stabiliseras tror Danske Bank att de kan komma att sjunka ytterligare en del innan de finner sin botten.

"Vi frågar oss vad som ska få priserna att stabilisera sig här och nu. Någonstans finns en matta som fångar upp det hela, men just nu ser vi inte vad det ska vara. Riksbanken kommer inte med några nya stimulanser och Finansinspektionen inför sitt skärpta amorteringskrav. Dessutom är många banker på marginalen mer återhållsamma ju mer bostadspriserna sjunker", säger Michael Grahn.

Han tillägger att det dessutom lär färdigställas ännu fler nya bostäder i början av 2018 än i år. Just en hög nyproduktion av dyrare bostäder har av många pekats ut som huvudförklaringen till höstens nedgång på bostadsmarknaden.

"Antagligen kommer utbudet av dyra bostäder att öka under första halvåret 2018. Byggaktiviteten lär snart vända ned, men mycket fortsätter att komma ut på marknaden, vilket inte är gynnsamt för prisbilden", säger Michael Grahn.

December är en månad med låg omsättning på bostadsmarknaden och dessutom ofta sjunkande priser. Valueguards HOX-index över bostadspriserna i hela Sverige har sedan 2005 i snitt sjunkit 0,9 procent mellan november och december.

Michael Grahn påpekar att eftersom omsättningen är så låg i december är det svårt att dra några tydliga slutsatser. Även i januari är omsättningen ganska låg, med helgerna i början av månaden.

"Det riktiga testet kommer nog i februari. Det är då man börjar man se om den här nedgången fortsätter eller inte. Här och nu ser det ut som om den fortsätter", säger han.


Innehåll från Peak Asset ManagementAnnons

Framgångsreceptet: relationsorienterad boutique-firma

Snabbfotad diskretionär kapitalförvaltning med en familjär känsla och transparent prismodell – det är kärnan i Peak Asset Management kunderbjudande. Bolaget befinner sig just nu i en expansiv fas och växer genom nya förvärv. 

Peak Asset Management är en av få kvarvarande små kapitalförvaltare på den svenska marknaden – som dessutom går som tåget. Nu bryter bolaget ny mark genom att bredda och förbättra sitt kunderbjudande, de växer organiskt och letar dessutom efter olika typer av förvärv. Framtiden ser minst sagt ljus ut för boutique-firman som i dag är väletablerad i både Stockholm och Malmö och som snart kommer att positionera sig på fler orter. 

Lär känna bolaget – det här är Peak Asset Management 

Blickar vi för en snabb stund bakåt, i bolagets tio år långa historia, är det tydligt att Peak Asset Management länge legat i framkant inom en rad olika områden och att de tidigt anammat lösningar som i dag är branschstandard. 

– Vi var till exempel flera år före många andra aktörer på marknaden när vi beslutade oss för att uteslutande fokusera på provisions- och incitamentsfri rådgivning. För åtta år sedan introducerade vi en enkel och helt transparent arvodesmodell som där och då lade grunden för bolagets resa, säger Fredric Clason.

En transparent arvodesmodell 

En avsaknad av transparens med dolda avgifter och provisioner, där kunderna inte vet vad de betalar för, är tyvärr fortfarande ett vanligt förekommande problem på marknaden. Det handlar i mångt och mycket om en informationsasymmetri som kan leda till intressekonflikter. Men, för Peak Asset Management är ekvationen enkel: en transparent arvodesmodell ökar också kundens förtroende för finansmarknaden i stort. 

– Hos oss betalar kunden ett arvode som är baserat på förvaltat kapital, vi behåller aldrig några provisioner, allt är nettolösningar. När vi har gjort ett bra jobb tar vi också ut ett prestationsarvode. Tydligare än så kan det inte bli. Går det inte bra för kunden går det heller inte bra för oss, säger Mattias Åström, vice vd och partner, som efter sommaren kommer ta över rollen som vd på bolaget då Fredric Clason tillträder som styrelseordförande.

Kreativa, familjära och snabbfotade 

Peak Asset Management fokuserar i princip uteslutande på diskretionär förvaltning med tre miljoner som minimibelopp. De erbjuder även ett ”light-erbjudande” för kunder med ett mindre kapital, där personlig och relationsorienterad rådgivning fortfarande står högst upp på agendan. För kunder som vill vara med i beslutsprocessen erbjuds även rådgivande förvaltning.

Skräddarsydda förvaltningslösningar  

– Våra kunder får verkligen vad de betalar för, det vill säga en hög riskjusterad avkastning. Vi går veckovis igenom alla portföljer och når framgång tack vare att vi är kreativa och snabbfotade. Peak Asset Management är tillräckligt stora för att våra kunder ska känna sig bekväma och trygga, men också tillräckligt små för att varje kund ska känna sig unik, sedd och kontinuerligt uppmärksammad, säger Mattias Åström och avslutar: 

– Vi tummar aldrig på en nära, personlig relation. I och med vår låga personalomsättning kan vi också garantera långsiktig rådgivning och förvaltning från en och samma förvaltare. Dessutom finns vi tillgängliga dygnets alla timmar. Jag brukar säga att vi inte har några egentliga öppettider – våra kunder kan alltid nå oss. 

Fakta:

Peak Asset Management är en partnerägd boutique-firma där bolagets ägare medinvesterar tillsammans med kunderna på lika villkor. 

Peak Asset Management drivs utifrån principen om att alltid sätta kundernas intressen främst, genom genuin rådgivning och ett brett erbjudande. 

Peak Asset Management är en fristående, snabbfotad och modern investeringsrådgivare.

Läs mer här! 

Mer från Peak Asset Management

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Peak Asset Management och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?