Annons

Danske Bank: Boinvesteringar kan rasa 40 procent

Om de svenska bostadspriserna faller 15-20 procent skulle det kunna leda till att bostadsinvesteringarna minskar med 30 procent nästa år och med ytterligare 10 procent 2019.

Det skriver Danske Bank i en analys på onsdagen och bedömer att risken för ett sådant scenario är 35-40 procent.

Enligt banken skulle ett prisfall i detta härad innebära att värdet på hushållens bostäder minskar med 1.300-1.750 miljarder kronor och deras förmögenhet med 7,5-10 procent.

"Detta skulle sannolikt slå mot förtroendet och dämpa privatkonsumtionen", skriver ekonomerna.

Men ett prisfall skulle också kunna få positiva effekter på nettoexporten (ännu svagare krona, starkare exportmarknader och mindre import) och lageruppbyggnad.

"Vi ser ingen recession, men en tillväxt klart under trend", skriver Danske Bank.

De noterar att efter flera år med kraftigt stigande bostadspriser, tillsammans med stramare makrotillsyn, har bostadsköpkraften minskat den senaste tiden.

"Boprisindex ligger på sin lägsta nivå sedan 2008, trots att bolåneräntorna också ligger nära rekordlåga nivåer", skriver de.

Prisnedgången vi ser nu följer på en kraftig ökning av utbudet till försäljning, och de senaste indikationerna tyder på att prisnedgången för bostadsrätter i Stockholm accelererar och är ned 10 procent sedan en topp i augusti, enligt Danske Bank.

Men sjunkande bostadspriser utgör inte bara en risk mot tillväxten utan också mot inflationen.

Danske Bank konstaterar att Riksbankens senaste prognos förutspår bostadsinvesteringarna på cirka +20 procent i år, +3,5 procent nästa år och -1 procent 2020, samt att bostadspriserna fortsätter att stiga men i en långsammare takt än hittills.

Danske Banks slutsats är att Riksbanken kommer att få svårt att höja reporäntan som planerat och att andra QE-åtgärder kan bli aktuella vid någon tidpunkt samtidigt som kronan fortsätter att försvagas.

Deras prognos är att kronan ligger över 10 kronor mot euron de kommande månaderna, men kan komma att försvagas till över 10:10 och också vara svagare under en längre period än de nu räknar med.

Enligt banken har räntemarknaden ännu inte tagit tillräcklig hänsyn till en svalare bostadsmarknad.

När det gäller finanspolitiken bedömer de att ränteavdragen blir kvar och att de automatiska stabilisatorerna kommer att få verka.


Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?