1515
Annons

Danska Pandora rusar 9 procent på köprykte

Danska smyckesjätten Pandora rusar på Köpenhamnsbörsen efter rykten om att ett riskkapitalbolag sägs vara intresserade av att köpa in sig i den nedpressade aktien.

Foto:Carsten Snejbjerg

Pandora PNDORA -1,79% Dagens utveckling aktien började rusa vid 9.45-tiden och är i skrivande stund upp nära 9 till runt 411 danska kronor.

Enligt Bloomberg har ett riskkapitalbolag uttryckt intresse för ett uppköp av Pandora. Uppgifterna är publicerade i den italienska tidningen Sole. Uppgifterna pekar på att flera stora finansjättar, däribland KKR och Bain Capital, tittar på bolaget.

Pandora uppger i en kommentar till nyhetsbyrån Reuters att de inte någon vetskap om något eventuellt uppköpsbud från ett riskkapitalbolag.

Pandora har haft det tufft på börsen. Innan dagens rusning var aktien ned mer än 60 procent sedan toppen i maj 2016. Bara under 2018 är aktien ned drygt 40 procent. Bolagets rapport för årets första kvartal sågades av marknaden, bland annat på grund av en avmattning på den kinesiska marknaden.

I augusti vinstvarnade Pandora och straffades med ett rejält kursras på nära 25 procent, från 430 danska kronor till 325 danska kronor. Kursfallet har drabbat många svenska investerare, enligt siffror från ägardatatjänsten Holdings äger Swedbank Robur Fonder nära 3 procent i Pandora. Även Nordea Fonder har ett stort innehav, drygt 1 procent.

Pandoras svaga utveckling har även fått stora blankare att vädra blod, totalt är 3,82 procent av kapitalet blankat enligt ägardatatjänsten Holdings. Det är dock avsevärt lägre än de dryga 7 procent av kapitalet som var publikt blankat i mitten av april i år.

I slutet av augusti lämnade vd:n Anders Colding Friis sin post. Pandora har också anställt Geena Tok, med 17 års erfarenhet från Nike i Kina, som ny chef för bolagets kinesiska verksamhet.

Avslag för vindkraftpark till havs utanför Gävle

Mark- och miljödomstolen i Östersund har gett avslag för planerna på en vindkraftpark till havs utanför Gävle.

Foto:Vattenfall/Ties van der Horst

Anledningen till att Svea Vind Offshores ansökan avvisas är att sökanden inte uppfyllt miljöbalkens krav på samråd med den som kan bli särskilt berörd av verksamheten, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Vindkraftparken Utposten 2 skulle byggas 15 kilometer från fastlandet till havs öster om Axmar Bruk. Konkurrenten WPD, som redan har tillstånd i vattnen med sitt projekt Storgrundet, framförde synpunkter på detta under domstolsförhandlingarna i Gävle i augusti, skriver Gävle Dagblad.

”Det finns en formell brist i och med att man inte samrått med konkurrenten som redan har tillstånd i närheten. Man borde ha samrått med ett så kallat avgränsningssamråd, men det gjorde man inte”, säger Lars-Göran Bennmarker, chefsrådman på mark- och miljödomstolen som ledde förhandlingarna, till GD.

Mark- och miljödomstolen ger WPD rätt i sin dom och då man inte godkänt miljökonsekvensbeskrivningen har domstolen inte tagit ställning till ansökans innehåll avseende antal vindkraftverk, höjd på vindkraftverken, villkor för tillståndet.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera