1515
Annons

Danska minkviruset tros vara utrotat

Det muterade coronaviruset som hittats bland danska minkar tros nu vara utrotat.

Foto:Patric Söderström / TT, Patric Söderström / TT

Under gårdagen avgick livsmedelsministern Mogens Jensen (S) i kölvattnet av den danska minkskandalen. Tanken var att den danska statsministern på förmiddagen skulle presentera sina ändringar i regeringen för drottning Margrethe, men det fysiska besöket på Amelienborg ställdes in med kort varsel.

Orsaken är att en person i Frederiksens familj ska ha testats positivt för covid-19. Frederiksen ska inte ha varit i ”nära kontakt” med den smittade, enligt ett pressmeddelande från det danska statsministeriet.

Statsministern ska nu testas för covid-19, men även om provet visar sig vara negativt kommer inget fysiskt möte med drottningen att ske. Frederiksen kommer i stället presentera sina ändringar i regeringen över telefon i eftermiddag.

Ändringarna i regeringen beror på att livsmedelsministern Mogens Jensen under gårdagen avgick efter hanteringen av minkkaoset i Danmark. Den 4 november fattade regeringen beslut om att avliva alla minkar i landet – runt 15–17 miljoner – sedan en muterad variant av coronaviruset hittats bland smittade minkar.

Det fanns dock ingen laglig grund för att avliva även friska minkar och detta fick Mogens Jensen – som även var minister för jämställdhet, fiske och nordiskt samarbete – reda på tre dagar efter beslutet. Landets minkuppfödare meddelades dock först den 10 november.

Under onsdagen meddelade det danska livsmedelsverket att alla minkar i besättningar där smittan konstaterats hade avlivats och nu uppger Statens seruminstitut att den muterade varianten av coronaviruset – som kallas kluster 5 – med stor sannolikhet är utrotat i Danmark. Några fler fall med virusmutationen har inte hittats på Nordjylland sedan den 15 september.

Alla minkar i landet kommer dock att avlivas. Detta sedan S-regeringen nått en uppgörelse med sina tre stödpartier Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten. Även Alternativet stödjer uppgörelsen.

Dessa partier lovar nu att rösta för en lagändring som möjliggör massavlivning av mink, även utanför områden med konstaterad coronasmitta bland mink. Det kommer även att införas ett förbud mot minkuppfödning under hela nästa år.


WHO sågar Kinas coronastrategi: Ohållbar

HONGKONG Världshälsoorganisationen WHO säger att Kinas nolltolerans mot viruset är ”ohållbar”. Pekings svar på kritiken: censurera nyheten på sociala medier. 

Samtidigt varnar en ny studie för 1,6 miljoner människor kan dö i Kina om viruset tillåts spridas fritt.

”När vi talar om strategin med nolltolerans så anser vi inte att den är hållbar”, säger WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus.
”När vi talar om strategin med nolltolerans så anser vi inte att den är hållbar”, säger WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Regeringen i Peking har inte bara nolltolerans mot viruset, utan mot kritik om dess viruspolicy. Det tog inte lång tid för myndigheterna att censurera nyheten att Världshälsoorganisationen WHO sågat Kinas viruspolitik på sociala medier i Kina.

”När vi talar om strategin med nolltolerans så anser vi inte att den är hållbar, med anledning av hur viruset beter sig och vad vi förväntar oss om framtiden”, sa WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus under en presskonferens.

”Vi har diskuterat situationen med kinesiska experter och vi har indikerat att tillvägagångssättet inte är hållbart. Jag tror att en förändring är mycket viktig”, sa han vidare.

Situationen är extremt politiskt känslig. För ett och ett halvt år sedan utropade Kinas president Xi Jinping ”seger” över viruset, och landets utrikesdepartement och statskontrollerade medier begav sig ut på en smutskastningskampanj mot hur andra länder – framför allt USA – misslyckades att stoppa virusspridningen.

Häromåret kritiserades också WHO, och Tedros Adhanom Ghebreyesus i synnerhet, internationellt för att ha varit undfallet mot Kina. 

”Tyvärr så tror jag inte att kritiken av WHO kommer leda till någon förändring. Snarare kommer Xi ökar nolltoleransen ytterligare”, säger en affärsman som bor i Shanghai, och som varit inlåst i sitt hus med sin familj i över två månader, till Di.

”Det finns ingen ljusning i sikte”, säger han.

Samtidigt varnar en ny rapport från Fundanuniversitetet i Shanghai att ”en tsunami” av coronaviruset skulle välla över landet om regeringen gav upp nolltoleransen, vilket skulle leda till att 1,6 miljoner människor dog. Forskarna räknar med att över 112 miljoner människor skulle smittas med symptom och ytterligare fler utan symptom. 

Studien, som publicerades i Nature Medicine, framhöll att befolkningens immunitetsgrad mot viruset var ”otillräcklig”, framför allt då vaccinationsnivån bland den äldre befolkningen är låg. Bara hälften av de över 80 år har vaccinerats. Till skillnad från i många andra länder så har den äldre befolkningen inte prioriterats i Kinas vaccinationskampanj.

De kinesiska vaccinen har också relativt lägre effektivitetsgrad jämfört med de västerländska, enligt experter. 

Dussintals av Kinas största städer och fabriks- och logistikområden är helt eller delvis nedstängda på grund av virusbekämpningen, vilket skapat omfattande störningar inom både det lokala och internationella näringslivet. 

Nolltoleransen har och lett till att folk vägrats vård på sjukhus. Åtskilliga personer Di talat med vittnar om matbrist och växande ångest i och med nedstängningen. 

Flera analyshus har skruvat ner sina prognoser för Kinas ekonomi. Internationella valutafonden IMF skrev förra veckan ner prognosen för Kinas ekonomi, till tillväxt på 4,4 procent, betydligt lägre än Pekingstillväxtmål på 5,5 procent. Andra banker har sänkt prognoserna ännu mer.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?