Annons

Danska maträddaren tar klivet in i Sverige

Försäljningen i dagligvaruhandeln väntas öka med 900 miljoner till 7,3 miljarder kronor under midsommarveckan, jämfört med en genomsnittlig vecka. Då ökar också risken för att mat slängs. Nu lanseras en ny tjänst som ska minska matsvinnet.

Åsa Sandberg, Sverigechef för maträddartjänsten Too Good To Go, har en bakgrund i restaurangbranschen och på Coop.
Åsa Sandberg, Sverigechef för maträddartjänsten Too Good To Go, har en bakgrund i restaurangbranschen och på Coop.Foto:Pressbild
I appen från Too Good To Go kan användarna rädda mat som blivit över på restauranger, kafeer och i butiker.
I appen från Too Good To Go kan användarna rädda mat som blivit över på restauranger, kafeer och i butiker.Foto:Pressbild

Matsvinn är ett av de stora problemen på hållbarhetsområdet. Omkring en tredjedel av all mat som produceras hamnar i soporna, ett problem som nämns bland de 17 målen för hållbar utveckling i FN:s Agenda 2030.

Flera bolag har lanserat olika maträddartjänster de senaste åren, där användarna kan köpa överblivna måltider från restauranger, kaféer och butiker till reducerat pris. Karma, som backas av stiftelsen Norrskens riskkapitalbolag, är ett av de mer kända.

Nu öppnas ytterligare en kanal för att rädda mat från att slängas i soporna, när danska Too Good To Go kliver in på den svenska marknaden. Bolagets app finns redan i flera europeiska länder och sammanlagt har användarna räddat närmare 39 miljoner måltider.

”Det finns ingen aktör som kan rädda all den mat som slängs, så vi är glada att det finns fler aktörer som tacklar problemet eftersom vi slänger tonvis med mat i Sverige”, säger Åsa Sandberg, Sverigechef för Too Good To Go med bakgrund både i restaurangvärlden och på Coop.

Först ut är Stockholm, där tjänsten rullats ut under de senaste veckorna och ett antal hundra måltider redan räddats. Under sommaren väntar lansering i fler svenska städer.

Medan andra tjänster som Karma annonserar ut specifika måltider som kan räddas är upplägget hos Too Good To Go att restaurangen eller butiken packar en matkasse som motsvarar en portion, men själva bestämmer vad som hamnar i den för att maximera möjligheten att rädda så mycket mat som möjligt. Kunden kan dock välja om innehållet till exempel ska vara veganskt eller vegetariskt.

”Det gör det enkelt för handlarna att i slutet av dagen se vad de har för mat över och lägga det i en kasse som säljs. Tanken är att det ska vara lika enkelt för dem att lägga upp kassen som det hade varit att slänga maten i soporna. Det ska inte ta någon extra tid och på så sätt har vi skapat en modell där vi kan rädda mat i stor skala”, säger Åsa Sandberg.

Kunderna betalar en tredjedel av värdet på innehållet i matkassen, medan restaurangen får in en slant för mat som annars hade hamnat i soporna. Too Good To Go tar tolv kronor i fast avgift per såld kasse.

Förutom själva maträddartjänsten försöker Too Good To Go också sprida kunskap om problemet med mat som slängs, för att påverka både konsumenter och politiker att agera i mer hållbar riktning.

”Bara den här veckan äter vi sjukt mycket mat, men det blir också mycket matsvinn när vi är lediga och går ifrån våra rutiner och blir mer spontana samtidigt som sommaren innebär värme och att mat blir dålig”, säger Åsa Sandberg.

 

 


Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?