Danska bolag backar på nya regler i USA

Danska William Demant och GN Store Nord hade en svag börsstart på torsdagen efter att det amerikanska läkemedelsverket FDA banat vägen för mer konkurrens på hörapparatmarknaden.

På onsdagskvällen svensk tid meddelade FDA att det inte avser att kräva att vuxna måste ha genomgått en medicinsk undersökning innan man köper hörapparat. FDA avser också att skapa en OTC-marknad för hörapparater, för att gynna innovativa och nya produkter som inte behöver kosta så mycket.

"Och det är nog detta som innebär de största implikationerna - att de (FDA reds anm.) öppnar upp för att tillåta tillverkare av hjälpmedel kan marknadsföra hörapparater utan att de behöver bli godkända", säger en aktiehandlare till Ritzau Finans.

"Det öppnar självklart upp för att de kan komma nya konkurrenter och andra hörhjälpsprodukter på marknaden som inte heller är så dyra", säger analytikern.

Vid klockan 10.30 på torsdagen var William Demant ned nästan 4 procent medan GN Store Nord hade tappat 1,5 procent.

 Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?