Annons

Dansk tv: Danmark inför burkaförbud

Danmarks regering tänker föreslå förbud mot att bära burka och andra plagg som täcker ansiktet. Upprepade överträdelser kommer att kunna straffas med böter upp till 10.000 kronor, erfar Danmarks TV2.

Kvinnor med slöja på Sergels Torg i Stockhom.
Kvinnor med slöja på Sergels Torg i Stockhom.Bild:Pontus Lundahl/SCANPIX

Lagförslaget väntas bli presenterat av justitiedepartementet senare i dag, enligt kanalen.

Sedan det i höstas stod klart att det finns stort stöd i danska folketinget för ett förbud mot burka, niqab och andra täckande plagg har regeringen arbetat med att ta fram ett lagförslag som alla regeringspartier kan ställa sig bakom.

Frågan har debatterats intensivt de senaste månaderna, och nu finns ett färdigt förslag som ska gå ut på remiss.

Överträdelser ska enligt uppgifterna till TV2 inte kunna straffas med fängelse. Och vissa undantag från maskeringsförbudet görs. Det ska bli tillåtet att täcka ansiktet, om det görs i gott syfte, till exempel att skydda ansiktet med en halsduk om det är kallt. Det kommer också att fortsatt vara tillåtet att klä sig i tomtemask till jul.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?