Annons

Dansk tradingskalle mot stjärnförvaltarna

Danske Bank rasar på Köpenhamnsbörsen efter en rapportbesvikelse i tradingverksamheten och beskedet att de miljardbelopp banken har tjänat på penningtvätt ska skänkas bort. Bland förlorarna finns Didner & Gerge.

Foto:Stian Lysberg Solum

Danske Bank DANSKE -0,16% Dagens utveckling s aktie faller kraftigt efter ett oväntat intäktstapp på 7 procent i det andra kvartalet. Kombinerat med utebliven kostnadsminskning landade nettoresultatet på bara 4,0 miljarder danska kronor, mer än 12 procent lägre än för ett år sedan och 10 procent lägre än väntat enligt Inquiry Financial.

Största bov i dramat var bankens tradingnetto, som minskade med hela 35 procent under kvartalet, medan de två andra intäktsbenen, ränte- och provisionsnettot, någorlunda höll sig kvar på fjolårsnivåerna och sånär lyckades motsvara förväntningarna.

”Geopolitisk osäkerhet, oro för potentiella handelskrig och osäkerhet kring räntenivåer påverkade både [segmenten] Företag & Institutioner och Förmögenhetsförvaltning negativt i termer av avgifter och tradingintäkter”, kommenterar vd Thomas Borgen tradingnettot.

Utvecklingen står i kontrast till tillväxten med 10 procent för det tradingnetto som konkurrenten SEB rapporterade på tisdagen.

”Det ovanliga läget i finansmarknaden i det första kvartalet där de finansiella institutionerna var mindre aktiva normaliserades i det andra kvartalet”, noterade den svenska banken. Även Swedbank slog förväntningarna på tradingnettot.

Till följd av det svaga utfallet i tradingverksamheten väntar sig Danske Bank nu att nettoresultatet i år hamnar i den lägre delen av det tidigare prognostiserade intervallet på 18-20 miljarder danska kronor. Det kan jämföras med fjolårets 20,9 miljarder.

Banken, där förra FI-chefen och nuvarande Hoistordföranden Ingrid Bonde är styrelseledamot, meddelar även att vinsterna från dess estniska penningtvätt under 2007-2015, cirka 1,5 miljarder kronor, ska skänkas bort till exempelvis initiativ som motverkar penningtvätt.

Bland förlorarna på aktieraset finns Didner & Gerge, vars största fond "Aktiefond" enligt Holdings var Danske Banks sjätte största ägare den 31 mars i år, med nästan 14 miljoner aktier motsvarande 1,5 procent av banken. Den danska banken är fondens näst största innehav efter Nordea och utgör drygt 9 procent av portföljen.

Fonden förvaltas sedan fyra år av Gustaf Setterblad och Adam Nyström, som då efterträdde Henrik Didner och Adam Gerge enligt Veckans Affärer.

En som klarar sig undan rapportfallet är den tidigare storägaren Cevian, storägare mellan hösten 2011 och hösten 2017.

Danske Bank-aktien var som mest ned med tvåsiffriga procenttal till den lägsta kursen på två år under onsdagsförmiddagen. Klockan 11 hade fallet mildrats till minus 8 procent, eller minus 15 danska kronor.

Innehåll från MëttaFoodsAnnons

En komplett måltid snabbt, nyttigt, grönt – och under 25 kr

SmartMëals är en ny matkategori som utgör en komplett måltid och som tillagas på ungefär 30 sekunder.

– Vårt mål är att erbjuda enkel och fullgod mat vid veckans mest obekväma tider, till ett rimligt pris, säger Carl Bergström, vd på MëttaFoods.

Många upplever i dag att det är svårt att äta nyttigt. Tiden räcker sällan till, och de snabba alternativen är antingen onyttiga eller dyra.

Måltiderna SmartMëals från det svenska företaget Mëtta skapades för att uppfylla fyra krav: De ska vara nyttiga och näringsmässigt kompletta. De ska vara flexibla att använda och kunna tillredas på mindre än 30 sekunder. De ska vara prisvärda och kosta mindre än 25 kronor och avslutningsvis ska de vara hållbara, och ha ett lägre koldioxidavtryck än en standardmåltid.

– Vi är helt unika i att kunna kombinera de här fyra egenskaperna och tillåta människor att äta nyttigt utan att kompromissa, säger Carl Bergström.

SmartMëals är nyttiga

Ingredienserna i SmartMëals är helt växtbaserade, utan tillsatt socker, men innehåller alla nödvändiga vitaminer och mineraler samt långsamma kolhydrater för att skapa en mättnadskänsla. Näringsbärande ingredienser är havre, ärtor, ris, kokos, avokado, linfrö och solros.

– Den enda skillnaden från när man lagar en egen måltid från grunden är att vi har avlägsnat vattnet som förekommer naturligt i råvarorna. När det blir dags att tillaga en måltid är vatten och en behållare allt man behöver, säger han. 

Ett SmartMëal är en hållbar måltid. 82 procent av ingredienserna produceras i Europa, vilket minskar transporter.

En genomsnittlig svensk lunch eller middag motsvarar i dag ungefär 1,8 kg CO2-ekvivalenter. Motsvarande siffra för ett SmartMëal är ungefär 0,6.

– Nu kan alla äta nyttigt och hållbart. Man kan säga att vi har demokratiserat nyttig mat, avslutar Carl Bergström.

Läs mer och beställ SmartMëals på: eatmetta.com 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med MëttaFoods och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera