Annons

Dansk tradingskalle mot stjärnförvaltarna

Danske Bank rasar på Köpenhamnsbörsen efter en rapportbesvikelse i tradingverksamheten och beskedet att de miljardbelopp banken har tjänat på penningtvätt ska skänkas bort. Bland förlorarna finns Didner & Gerge.

Foto:Stian Lysberg Solum

Danske Bank DANSKE -0,68% Dagens utveckling s aktie faller kraftigt efter ett oväntat intäktstapp på 7 procent i det andra kvartalet. Kombinerat med utebliven kostnadsminskning landade nettoresultatet på bara 4,0 miljarder danska kronor, mer än 12 procent lägre än för ett år sedan och 10 procent lägre än väntat enligt Inquiry Financial.

Största bov i dramat var bankens tradingnetto, som minskade med hela 35 procent under kvartalet, medan de två andra intäktsbenen, ränte- och provisionsnettot, någorlunda höll sig kvar på fjolårsnivåerna och sånär lyckades motsvara förväntningarna.

”Geopolitisk osäkerhet, oro för potentiella handelskrig och osäkerhet kring räntenivåer påverkade både [segmenten] Företag & Institutioner och Förmögenhetsförvaltning negativt i termer av avgifter och tradingintäkter”, kommenterar vd Thomas Borgen tradingnettot.

Utvecklingen står i kontrast till tillväxten med 10 procent för det tradingnetto som konkurrenten SEB rapporterade på tisdagen.

”Det ovanliga läget i finansmarknaden i det första kvartalet där de finansiella institutionerna var mindre aktiva normaliserades i det andra kvartalet”, noterade den svenska banken. Även Swedbank slog förväntningarna på tradingnettot.

Till följd av det svaga utfallet i tradingverksamheten väntar sig Danske Bank nu att nettoresultatet i år hamnar i den lägre delen av det tidigare prognostiserade intervallet på 18-20 miljarder danska kronor. Det kan jämföras med fjolårets 20,9 miljarder.

Banken, där förra FI-chefen och nuvarande Hoistordföranden Ingrid Bonde är styrelseledamot, meddelar även att vinsterna från dess estniska penningtvätt under 2007-2015, cirka 1,5 miljarder kronor, ska skänkas bort till exempelvis initiativ som motverkar penningtvätt.

Bland förlorarna på aktieraset finns Didner & Gerge, vars största fond "Aktiefond" enligt Holdings var Danske Banks sjätte största ägare den 31 mars i år, med nästan 14 miljoner aktier motsvarande 1,5 procent av banken. Den danska banken är fondens näst största innehav efter Nordea och utgör drygt 9 procent av portföljen.

Fonden förvaltas sedan fyra år av Gustaf Setterblad och Adam Nyström, som då efterträdde Henrik Didner och Adam Gerge enligt Veckans Affärer.

En som klarar sig undan rapportfallet är den tidigare storägaren Cevian, storägare mellan hösten 2011 och hösten 2017.

Danske Bank-aktien var som mest ned med tvåsiffriga procenttal till den lägsta kursen på två år under onsdagsförmiddagen. Klockan 11 hade fallet mildrats till minus 8 procent, eller minus 15 danska kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?