Annons

Dansk forskare: Höjda alkoholpriser skulle rädda liv

En pilsner, eller något starkare, hör ju nästan till i Danmark. Billigt är det också. För billigt, tycker experten Aleksander Krag, som säger att högre priser skulle kunna rädda många liv.

Alkohol kostar nästan var 20:e dansk livet. Minst 3 000 dör varje år, vilket är fler än antalet människor som dör av aggressiva sjukdomar som bröstcancer.

Aleksander Krag, överläkare och professor på Odense Universitetshospital, säger att det är en simpel tillgänglighetsfråga.

"Alkohol är extremt billigt i Danmark. I går såg jag att man kan köpa två liter vodka för 105 kronor på Netto. Höjer man priset så faller konsumtionen", säger han till TV2 Fyn.

Han nämner också Danmarks åldersgräns 16 år, medan Sverige ju har 18 år.

"Färre dricker och färre blir sjuka i landet bredvid oss. Vi betalar priset för att vara så liberala", säger Aleksander Krag.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?