1515
Annons

Dansk ex-minister ställs inför riksrätt

Den tidigare danska invandringsministern Inger Støjberg kommer att ställas inför riksrätt.

Både regeringspartiet Socialdemokratiet och hennes eget parti Venstre säger ja till ett riksrättsåtal.

Inger Støjberg.
Inger Støjberg.Foto:Emil Helms

När Inger Støjberg 2016 var invandrings- och integrationsminister gav hon en olaglig instruktion om att skilja asylsökande par åt där ena parten var minderårig. Nu kommer hon att ställas inför riksrätt för den olagliga åtgärden.

Nu har både regeringspartiet Socialdemokratiet och Støjbergs eget parti Venstre meddelat att man ställer sig bakom ett riksrättsåtal mot den borgerliga politikern. Därmed finns det med god marginal en majoritet i folketinget för en sådan process.

”Det är helt legitimt att en minister vill genomföra sin politik och testar systemet. Men det måste ske inom lagens ramar”, säger Jeppe Bruus, rättsordförande för Socialdemokratiet, enligt danska nyhetsbyrån Ritzau.

Endast fem gånger tidigare har politiker i Danmark ställts inför riksrätt och i modern tid har det endast skett en gång. Det var 1993 som den tidigare justitieministern Erik Ninn-Hansen, De Konservative, ställdes inför riksrätt. Två år senare dömdes han till fyra månaders villkorligt fängelse för att olagligt ha stoppat familjeåterföreningarna av tamilska flyktingar från Sri Lanka.

”Graden av allvarlighet är mindre än tamilfrågan, men folketingets advokater värderar att det ligger inom ramen för ett riksrättsåtal”, säger Bruus.

Dagens ja från Socialdemokratiet kan öppna för att nuvarande S-regeringen kan komma att ställas inför en framtida riksrätt. Detta för höstens olagliga beslut om att massavliva landets minkar sedan en muterad variant av coronaviruset spridits i besättningarna.

”Om socialdemokraterna säger ja till riksrätt mot Støjberg blir det svårt för dem att säga nej till riksrätt om minkfrågan”, sade Kasper Møller Hansen, professor i statsvetenskap vid Köpenhamns universitet, häromdagen till TT.

En utredande kommission har tidigare kommit fram till att även om det inte finns några bevis på att Støjberg gav en direkt instruktion om att bryta lagen har hon varnats för att åtgärden var olaglig. Det är även bevisat att hon vilselett folketinget i frågan.

I mellandagarna lämnade Støjberg sin post som vice ordförande i Venstre sedan hon tappat förtroendet hos partiledaren Jakob Ellemann-Jensen, som anser att Støjberg vid upprepade tillfällen gått emot partiets linje i flera politiska frågor.

Av folketingets partier är det endast Dansk Folkeparti och Nye Borgerlige som säger nej till riksrätt. Även Venstres tidigare partiledare Lars Løkke Rasmussen säger nej till riksrätt. Den tidigare statsministern är numera politisk vilde i folketinget sedan han på nyårsdagen meddelat att han lämnar Venstre.


Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

Så kan industri och offentlig sektor sänka sina elkostnader

Magnus Kjellin är vd och grundare av Energy Sourcing Technology.
Magnus Kjellin är vd och grundare av Energy Sourcing Technology.

Energiomställningen påverkar hela samhället i grunden och som en konsekvens av detta växer behovet av både konsulter och systemleverantörer som stöttar företag i den komplexa elaffären. Energy Sourcing Technology står bakom den första SaaS-lösningen som omfattar ett komplett affärssystem för inköp av el.

– Vi är en del i ett helt nytt leverantörssegment som vill skapa transparens och hjälpa industri och offentlig sektor att sänka sina elkostnader, säger Magnus Kjellin, vd och grundare på bolaget.

Ta kontroll över din elaffär

Energy Sourcing Technology har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning inom elinköp. I dag arbetar de gentemot industri och offentlig sektor där elinköp är en stor del av affären. Automatiserade lösningar och beslutsunderlag ökar transparensen och hjälper inköpare att se att elpriset och leveransen faktiskt stämmer. Nyckeln är bl.a. det nära samarbetet med kunderna och oberoendet från marknadens elleverantörer.

– Att ha kontroll över alla delar i elaffären är inte längre omöjligt eller tidskrävande. Vi ser till att de får full insyn i affären och tydliga rapporter som underlättar deras revisioner, säger Magnus Kjellin och berättar att de har utvecklat en SaaS-lösning som sätter kunden i förarsätet.

SaaS står för software-as-a-service och innebär programvara som molntjänst till skillnad från ett traditionellt system som körs med en lokal installation.

Han jämför situationen med den som tidigare rådde på den svenska betalmarknaden som förändrades i snabb takt, när nya aktörer med digital teknik och nytänkande skapade nya affärslösningar.

Smidiga och kostnadseffektiva elinköpsaffärer

Energy Sourcing Technologys nya affärssystem fokuserar på att skapa smidiga och kostnadseffektiva elinköpsaffärer.

– Med systemet bygger vi bort manuella rutiner och excellösningar samt möjliggör kostnadsbesparingar. Det är först när alla organisatoriska funktioner får möjlighet att både påverka och styra elinköpet, som till exempel med hjälp av uppföljning och kontroll, som affären blir långsiktig och professionellt hanterad, säger han.

I dag erbjuder många elleverantörer fint förpackade tjänster vilket gör att många kunder tycker att det är enkelt att skylla på dem när avtalet inte lever upp till deras krav. Men Magnus Kjellin betonar att även industri och offentlig sektor har ett ansvar.

– Den som skriver på ett standardavtal från en elleverantör är nästan alltid en ekonomisk förlorare på grund av bestämmelsernas formuleringar. Skillnaden mellan ett dåligt formulerat avtal och ett bra och balanserat avtal kan motsvara upp till tio procent av den totala elkostnaden. Lägger man till avsaknad av ett affärssystem för att styra och följa upp elinköpet och elavtalet finns det ytterligare, förutom kostnadssänkningar, också process- och riskhanteringsmässiga vinster.

”Tar elaffären till en helt ny nivå”

I dag fokuserar Energy Sourcing Technology på den svenska marknaden, men de har redan lämnat offerter till utländska kunder. Inom något år beräknas deras omsättning vara lika stor i Sverige som i övriga Europa.

– Hos oss finns det både erfarenhet och den digitala tekniken som tar elaffären till en helt ny nivå. Vi vill att bägge parter i en affärsuppgörelse ska ha samma fakta på bordet. Det handlar om rättvisa vilket är själva grunden för Energy Sourcing Technology.

Han vill också uppmärksamma både industri och offentlig sektor på de utmaningar som väntar under den samhällsomvälvande energiomställningen.

– Under de kommande fem till tio åren kommer marknaden att växa, både i volym och i komplexitet. För elinköpare som inte har byggt upp sina egna rutiner, processer och stödsystem för hantering av elaffären väntar en tuff tid, säger Magnus Kjellin.

För dig som ansvarar för inköp av el inom industri, i offentlig verksamhet eller för fastighetsbolag – läs här.

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?