När Inger Støjberg 2016 var invandrings- och integrationsminister gav hon en olaglig instruktion om att skilja asylsökande par åt där ena parten var minderårig. Nu kommer hon att ställas inför riksrätt för den olagliga åtgärden.
Nu har både regeringspartiet Socialdemokratiet och Støjbergs eget parti Venstre meddelat att man ställer sig bakom ett riksrättsåtal mot den borgerliga politikern. Därmed finns det med god marginal en majoritet i folketinget för en sådan process.
”Det är helt legitimt att en minister vill genomföra sin politik och testar systemet. Men det måste ske inom lagens ramar”, säger Jeppe Bruus, rättsordförande för Socialdemokratiet, enligt danska nyhetsbyrån Ritzau.
Endast fem gånger tidigare har politiker i Danmark ställts inför riksrätt och i modern tid har det endast skett en gång. Det var 1993 som den tidigare justitieministern Erik Ninn-Hansen, De Konservative, ställdes inför riksrätt. Två år senare dömdes han till fyra månaders villkorligt fängelse för att olagligt ha stoppat familjeåterföreningarna av tamilska flyktingar från Sri Lanka.
”Graden av allvarlighet är mindre än tamilfrågan, men folketingets advokater värderar att det ligger inom ramen för ett riksrättsåtal”, säger Bruus.
Dagens ja från Socialdemokratiet kan öppna för att nuvarande S-regeringen kan komma att ställas inför en framtida riksrätt. Detta för höstens olagliga beslut om att massavliva landets minkar sedan en muterad variant av coronaviruset spridits i besättningarna.
”Om socialdemokraterna säger ja till riksrätt mot Støjberg blir det svårt för dem att säga nej till riksrätt om minkfrågan”, sade Kasper Møller Hansen, professor i statsvetenskap vid Köpenhamns universitet, häromdagen till TT.
En utredande kommission har tidigare kommit fram till att även om det inte finns några bevis på att Støjberg gav en direkt instruktion om att bryta lagen har hon varnats för att åtgärden var olaglig. Det är även bevisat att hon vilselett folketinget i frågan.
I mellandagarna lämnade Støjberg sin post som vice ordförande i Venstre sedan hon tappat förtroendet hos partiledaren Jakob Ellemann-Jensen, som anser att Støjberg vid upprepade tillfällen gått emot partiets linje i flera politiska frågor.
Av folketingets partier är det endast Dansk Folkeparti och Nye Borgerlige som säger nej till riksrätt. Även Venstres tidigare partiledare Lars Løkke Rasmussen säger nej till riksrätt. Den tidigare statsministern är numera politisk vilde i folketinget sedan han på nyårsdagen meddelat att han lämnar Venstre.