ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Dansk doldis satsar digitalt

  • UTÖKAR SITT MODEIMPERIUM. Anders Holch Povlsen, vd för Bestseller, har investerat i flera stora e-handelsaktörer, bland annat Zalando och Asos.

Anders Holch Povlsen är doldisen som på senare tid har tagit stora positioner i betalningsjätten Klarna liksom Fenix Outdoor. Med en dansk modejätte som bas har miljardären även investerat tungt i Zalando och Asos, samt blivit en av Storbritanniens största markägare.

Anders Holch Povlsens företagshistoria börjar bara ett par år efter hans födelse 1972. I mitten av samma årtionde öppnar hans föräldrar sin första butik i en småstad på Jylland.

Som 28-åring tar han sedan över Bestseller, som har växt till ett danskt modeimperium med varumärken som välkända Vero Moda och Jack & Jones.

I dag uppskattas hans förmögenhet till 6,9 miljarder dollar, eller 56 miljarder kronor, av tidningen Forbes.

Anders Holch Povlsens föräldrar är fortsatt aktiva inom koncernen och de jämförs ibland med den svenska H&M-familjen Persson.

De är också konkurrenter, inte minst på den svenska marknaden. Bestseller äger sedan 2011 en betydande del av svenska J. Lindeberg. Under våren i år har det danska ägarbolaget också flaggat upp ett innehav på 5 procent av Fenix Outdoor, med Fjällräven.

Trots profilstarka affärer, är familjen Holch Povlsen mycket tillbakadragen.

”De är så rädda för publicitet att de inte ens känner ett behov av att synas med andra danska kändisar”, berättade den danske författaren Søren Jacobsen för brittiska Daily Mail i fjol.

Otryggheten grundas i ett långdraget utpressningsförsök från en dansk förbrytare, som på 1990-talet mordhotade familjen. Sedan dess har ett kidnappningsförsök i Indien misslyckats då angriparna förväxlat Anders Holch Povlsen med en annan person.

Daily Mails intresse för den danske företagaren beror på en rad fastighetsaffärer i Skottland som tog sin början 2006. Sedan dess har Anders Holch Povlsen, som själv studerat i Storbritannien, blivit en av nationens största markägare.

”Min familj och jag är väldigt förtjusta i Skottland”, sa miljardären i ett ovanligt uttalande om landköpen, som har följts av omfattande investeringar för att återställa naturmiljöer och djurbestånd.

Genom bolaget Wildland driver familjen också ett exklusivt gästgiveri vid namn Killiehuntly.

Om hotellverksamhet är en avvikelse i familjens Povlsens imperium, så är e-handel en paradgren.

”Få människor hade kunnat passa bättre än Anders Holch Povlsen”, förkunnade Klarnagrundaren Sebastian Siemiatkowski glatt i juni, när den danske miljardären köpte in sig i det svenska betaltjänstbolaget.

Klarna hade sedan länge samarbetat med Bestsellerkoncernen, förklarade Siemiatkowski vidare i en kommentar till affären.

”Det har gett honom en nära insikt om styrkan i vårt erbjudande, och därför en unik förmåga att stödja den framtida utvecklingen i bolaget.”

Styrkan underströks kanske också av det ekonomiska åtagandet. Ägandet i Klarna rapporteras uppgå till minst 10 procent. Baserat på tidigare värderingar skulle en sådan affär gå lös på över 2 miljarder kronor.

Flera tidigare investeringar inom bolag som satsar digitalt visar att han har fingrarna på pulsen. I den tyska e-handelsjätten Zalando är han näst största ägare efter Kinnevik.

I somras fördjupades samarbetet mellan hans Bestseller och det tyska bolaget genom ett samägande i Fashiontrade.com. Det är en e-handelssajt för klädgrossister som fungerar som en plattform för inköpare, och som tidigare drivits av danskens modebolag.

Anders Holch Povlsen har också investerat tungt i Zalandorivalen Asos, som är börsnoterad i London. Omkring 2010 togs de första positionerna och sedan dess har innehavet både ökat i storlek och värde.

En allt hetare värdering har inte avskräckt dansken, som tidigare i år flaggade för ett ägande på 29 procent av den brittiska modeförsäljaren. Några ytterligare aktieköp väntas inte eftersom 30 procents ägande skulle tvinga fram ett budpliktsbud, enligt brittisk lagstiftning.

Före intåget i Klarna har han också satsat pengar i svenska Mathem.

Förutom riskkapitalbolaget Verdane har han i Mathems investerarled sällskap av sin kollega och konkurrent Karl-Johan Persson, H&M:s vd.

Tyck till