ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Dansföretagare i Sundsvall fick rätt mot Skatteverket

  • Per Westermark och Tobias Wiklöf. Foto: Christine Olsson/TT; Preessbild

Två foxtrot-entusiaster lyssnade på ett felaktigt råd från Skatteverket. Efter flera års kamp har de fått revansch.

Tomas Wiklöf och Per Westermark började för sju år sedan arrangera foxtrot- och buggkvällar i Folkets Hus lokaler i Sundsvall.

”Vi brinner av ett intresse för dansen”, säger Tomas Wiklöf.

Men för arrangera danser behövde de ha ett företag. Vilken momssats som skulle gälla för entrébiljetterna kollade de med Skatteverket. Beskedet i Skatteupplysningen var att det är 6 procents moms som gäller. När det var dags att deklarera fick deras revisor samma besked av Skatteupplysningen.

Men det visade sig vara felaktigt, i själva verket är det 25 procents moms som gäller. Det blev Tomas Wiklöf och Per Westermark varse när de ett par år senare upptaxerades med totalt 173.000 kronor, inklusive skattetillägg.

Kraven bestreds i förvaltnings- och kammarrätt. Men de båda männen förlorade.

Efter initiativ från privatfinansierade Rättvis Skatteprocess, inleddes ett skadeståndsmål mot Skatteverket för den felaktiga upplysningen. Häromdagen kom beskedet att Skatteverket och de båda männen nått en förlikning. Tomas Wiklöf och Per Westermark får tillbaka merparten av pengarna, 150.000 kronor.

Känns det som att ni har fått upprättelse?
”Ja det gör det”, säger Tomas Wiklöf.

Hur det gick med dansen? Efter momshöjningen blev biljetterna dyrare och publiken svek.

”Det var inte tillräckligt med intresse. Man måste ligga i Mälardalen för att kunna driva det här med vinst”, säger Tomas Wiklöf.

Carl Göransson, vd för Rättslig skatteprocess spår att förlikningen kommer att locka fler att pröva skadeståndsanspråk mot Skatteverket.

”Det hoppas jag. Det är väldigt viktigt att man kan vända sig till Skatteverket för att få korrekta råd”, säger han.

Sven-Åke Jansson, verksjurist på Skatteverket var den som drev målet för statens räkning.

”Vi såg att det fanns en risk att vi skulle kunna förlora målet”, säger han.

”Om vi hade förlorat målet hade vi fått betala mer och fått betala motpartens rättegångskostnader och det hade kunnat bli dyrare för oss.”

Är det här pinsamt för Skatteverket?
”Nej det skulle jag inte vilja säga”, säger han.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer