1515
Annons

Danmark mot ny smittotopp med ny variant

Smitto- och vårdtalen stiger mot nya höjder i Danmark, när en undervariant av omikronvarianten snabbt sprider sig i landet.

En teori är att varianten är bättre på att kringgå immuniteten.

Foto:Johan Nilsson/TT

Drygt 42.000 coronasmittade personer har förts till protokollen i Danmark det senaste dygnet, vilket är det näst högsta antalet som upptäckts under ett dygn i landet under pandemin, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Därtill stiger sjukhusinläggningarna. För närvarande vårdas 813 coronapatienter på danska sjukhus, vilket är ett av de högsta antalen den här vintern.

En bakgrund till detta är att en undervariant av omikronvarianten av coronaviruset håller på att bli dominerande i Danmark. Undervarianten går under namnet BA.2 (och den ursprungliga under namnet BA.1) och står för närvarande för fler än hälften av de registrerade smittofallen i landet. 

Den danska smittskyddsmyndigheten Statens serum institut (SSI) gick tidigare i veckan ut med ett pressmeddelande på engelska, där det slås fast att det är större skillnader mellan BA.1 och BA.2 än det är mellan den först upptäckta varianten av coronaviruset och den så kallade alfavarianten.

Omvärlden håller ögonen på Danmark för att dra lärdomar av det som sker, säger den danske överläkaren och virusforskaren Anders Fomsgaard, som är verksam vid SSI, i en TV2-intervju.

Undervarianten tycks så här långt inte vara farligare än den ursprungliga varianten, säger Fomsgaard. Men den skulle kunna vara mer smittsam, lyfter han som en teori.

”Det kan också vara så att den är mer motståndskraftig mot den immunitet som finns i befolkningen, vilket gör att den kan smitta mer. Det vet vi inte ännu”, säger han.

”Det skulle kunna vara så att man kan bli smittad med BA.1-omikron först och sedan med BA.2 kort därpå.” 

I Norge har man upptäckt några fall där personer har smittats av bägge varianter på kort tid.

Även i Sverige har BA.2 börjat spridas. För ett par dagar sedan hade Folkhälsomyndigheten registrerat 481 fall som bekräftats med helgenomsekvensering, vilket Dagens Nyheter rapporterat.

”Vi får rapporter om undervarianten från länder som har haft en stor spridning av omikron och den första varianten som heter BA.1. Det finns i nuläget inga indikationer på att den här varianten skulle vara farligare än den tidigare”, sade Ali Mirazimi, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet, till Svenska Dagbladet i lördags.

Redan när omikronvarianten av viruset upptäcktes i Sydafrika förra året stod det klart att det fanns åtminstone tre undervarianter. Utöver ovan nämnda BA.1 och BA.2 finns även en BA.3.


Shanghai öppnar delar av kollektivtrafiken efter covidutbrott

Shanghai återupptar delvis kollektivtrafiken igen, i ett steg för att öppna jättestaden som sedan i april varit nästan helt avstängd från omvärlden. Då hade Shanghai blivit centrum för Kinas värsta coronavirusutbrott sedan början av pandemin.

Foto:Andy Wong

Vissa fabriker har även återupptagit sin verksamhet och invånare i områden där risken att smittas bedöms lägre har fått lämna sina hem.

Under söndagen öppnar fyra av stadens 20 tunnelbanelinjer och även en del av kollektivtrafiken ovan jord.

De som åker kollektivt måste visa ett aktuellt negativt covidtest och ha ”normal temperatur”.

Staden, som har 25 miljoner invånare, rapporterade över 600 fall på söndagen, 570 av dem asymptomatiska enligt Kinas nationella hälsokommission.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?