1515

Danmark lockar svenska fastighetsbolag

Noterade svenska fastighetsbolag har investerat för över 10 miljarder i Danmark i år, vilket är en stor ökning. 

De lockas av låga värderingar och andra regler på bostadsmarknaden – och intresset spås fortsätta.

 

Bild:Jesper Frisk, Paul Kleiven

I början av november köpte Klövern ett kontorshus i Köpenhamn för drygt 800 miljoner kronor. Det ligger i den exklusiva stadsdelen Frederiksberg och har Copenhagen Business School som hyresgäst.

”Vi har under ett antal år följt och analyserat ett antal av de fastighetsportföljer som har varit ute till försäljning i Köpenhamn. Jag ser nu väldigt positivt på våra möjligheter att framöver kunna bygga upp en betydligt större volym med en egen lokal förvaltningsenhet i Köpenhamn”, säger Rutger Arnhult, vd för Klövern.

För Klövern var det första investeringen i Danmark. Bolaget sällar sig därmed till en allt större skara av fastighetsbolag i Sverige som visar att de tror stenhårt på fastighetsmarknaden på andra sidan Öresund ORES -3,27% Dagens utveckling

De noterade fastighetsbolagen har investerat för över 10 miljarder kronor i Danmark bara i år. Det är ungefär en tredjedel av deras totala investeringar.

Till listan kan läggas den svenska fastighetsfonden Niam som har investerat hela 9 miljarder kronor i Danmark de senaste två åren. Snart lär även Ikano Bostad slå sig in på listan, bolaget har nyligen rekryterat en dansk vd som ska bygga upp ett kontor för att börja investera.

”Intresset för Danmark är en tydlig trend bland flera stora fastighetsbolag och det handlar både om kommersiella fastigheter och bostäder”, säger Per Svensson, vd för fastighetskonsulten Croisette.

Ett par bolag har särskilt lång erfarenhet av Danmark. Balder BALD B -2,49% Dagens utveckling har varit i Köpenhamn sedan 2010 på bostadssidan. I år har bolaget även köpt fyra hotell intill Centralstationen i Köpenhamn och därmed breddat beståndet. 

Även Wihlborgs WIHL -3,1% Dagens utveckling , med bas i Skåne, har i flera år sett Köpenhamn som sin andra hemmamarknad och fortsätter att investera. Inte minst i år då Danmark står för lejonparten av Wihlborgs totala investeringar.

Men allra störst exponering mot Danmark har Heimstaden HEIM PREF -0,3% Dagens utveckling , vars preferensaktie är noterad på First North. Landet står för hela 30 procent av dess totala fastighetsvärde. 

Bolaget har dessutom offentliggjort köp av projektfastigheter, det vill säga fastigheter under byggnation, med ett marknadsvärde på cirka 6 miljarder kronor.

Castellum CAST -2,46% Dagens utveckling s fastighetsbestånd på över 5 miljarder kronor i Danmark kommer till stor del till från köpet av Norrporten. Men Castellum ser stora utvecklingsmöjligheter i framför allt Köpenhamns ytterområden, där bolaget vill investera i projektutveckling av lager och kontor. 

Förklaringen till det stora intresset för Danmark är flera. Inom kommersiella fastigheter pekar många på skillnaderna i värderingar mellan Sverige och Danmark. Att priserna i många fall är högre i Malmö än i 1,5-miljonerstaden Köpenhamn är ologiskt och kommer att förändras, är resonemanget.

”En förklaring till värderingsskillnaderna är att fastighetsmarknaden i Danmark nästan helt har dominerats av institutioner som har varit nöjda så länge de har nått sina ganska modesta avkastningskrav. Med andra ord har priserna helt säkert legat under marknadsnivå och det har svenska bolag upptäckt. Man kan säga att de har börjat stöpa om marknaden och gjort den mer professionell”, säger Per Svensson.

Vad säger danska fastighetsbolag och hyresgäster om det?

”Min bild är att de tycker att det är bra. Den danska fastighetsmarknaden har varit ganska trött men börjar vakna till liv rejält. Alla mår bra av att fastigheter byter ägare ibland och att det kommer in nytt kapital och nya typer av ägare.”

I en färsk rapport från revisionsjätten PWC rankas Köpenhamn och Frankfurt som Europas näst bästa fastighetsmarknader. Berlin är etta. PWC pekar på Köpenhamns höga tillväxt och bra livskvalitet. Det håller Rutger Arnhult med om.

”Banksystemet i Danmark är stabilt, näringslivet är starkt och väldiversifierat. Köpenhamn har en stor flygplats och bra geografiskt läge. Dessutom är utbildningsnivån hög, så vi ser framför oss en bra ekonomisk utveckling och en positiv hyres- och värdeutveckling.”

Drivkrafterna på bostadssidan är lite annorlunda än för kontor. Här lockas bolagen av möjligheterna att sätta marknadshyror, till skillnad mot i Sverige. En annan aspekt är att underhållsansvaret för lägenheterna ligger på hyresgästen.

”Dessutom har Danmark ett system med ägarlägenheter vilket möjliggör försäljningar av enskilda lägenheter. Den svenska motsvarigheten med ombildningar till bostadsrättsföreningar kräver att en mycket större andel ansluter sig. I fastighetsbolagen ögon ökar det förstås flexibiliteten och drar ned riskerna”, säger Per Svensson.

Fortsätter trenden med investeringar i Danmark?

“Vår bedömning är att det kanske inte kommer in så många nya bolag på den danska marknaden. Men de som är där är också där för att stanna och kommer fortsätta att investera.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?