Krav på coronatest och tio dagars karantän. Det gäller för i stort sett samtliga som vill resa in i Danmark, meddelar danska transportdepartementet.
TT
Text
Foto:Johan Nilsson/TT
Reglerna gäller från söndagen och åtminstone februari ut. Anledningen är att landet vill begränsa spridningen av de nya och mer smittsamma mutationerna av coronaviriuset. Mutationerna tros komma att utgöra 80 procent av alla nya smittofall i mars.
”Därför är det viktigt att vi gör vad vi kan för att hålla smittan, och i synnerhet nya mutationer, utanför Danmark”, säger hälsominister Magnus Heunicke (S) i ett pressmeddelande som skickades ut tidigt på lördagen.
De nya reglerna gäller vid samtliga gränser men undantag görs för de som bor nära gränsen samt de som jobbpendlar till och från Danmark.
För övriga gäller att den som bryter mot reglerna får böta 3 500 danska kronor. Karantänen kan kortas om man kan visa upp ett negativt test taget tidigast fyra dagar efter inresa i Danmark.
Åtgärderna, som är snarlika de som infördes i England i januari, blev möjliga tack vare en ny lag som klubbades igenom tidigare i veckan.
Regeringen ger i pressmeddelandet även en känga åt de danskar som åkt utomlands på semester under vintern.
”Vi tvingas konstatera att det tyvärr finns exempel på personer som har valt att åka på semester utomlands utan en tanke på att resten av samhället kämpar för att hålla nere smittotalen”, säger transportminister Benny Engelbrecht (S).
TT
Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons
Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.
– Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.
– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.
Ett ännu mer uppkopplat samhälle
Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.
– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.
Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.
– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.
Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.
– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.
Fakta: SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.