Danmark går vidare med jättebro-planerna över Kattegatt

Den danska regeringen går vidare med planerna på en bro med en direkt förbindelse mellan östra Jylland och Själland, enligt ett pressmeddelande från transportdepartementet i Köpenhamn.

Foto:HENRIK MONTGOMERY / TT

En inledande utredning har undersökt förutsättningarna för en bro och nu väntar ytterligare en, som bland annat ska analysera miljökonsekvenserna av infrastrukturprojektet. Dagens enda fasta länkar mellan västra och östra Danmark går via ön Fyn.

Benny Engelbrecht, socialdemokratisk transportminister, ser flera fördelar med en ny bro.

”Tänk dig hur en Kattegattförbindelse skulle kunna korta resetiden mellan Jylland och Själland markant och därmed minska antalet inrikesflygningar”, säger han enligt pressmeddelandet.

Tidigare beräkningar tyder på att bron, som ska vara tillgänglig både för bil- och tågtrafik, kan kosta mellan 58 och 136 miljarder danska kronor (81–192 miljarder svenska kronor). Det handlar om ett jätteprojekt – även om förbindelsen kan få hjälp genom att gå via Samsø skulle själva bron bli dubbelt så lång som Öresundsförbindelsen.

Den nu aviserade utredningen ska presenteras nästa år.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?