1515

Danmark förbereder hårdare restriktioner och skärpta straff

Den danska regeringen förbereder nya skärpta lagändringar för att motverka spridningen av coronaviruset. Det rapporterar flera danska medier.

Foto:HENRIK MONTGOMERY / TT

Lagändringarna ska ge regeringen möjlighet att vid behov snabbt strama åt de nuvarande restriktionerna om folksamlingar på högst tio personer. Det visar ett brev från premiärminister Mette Frederiksen (S) till folketingets talman Henrik Dam Kristensen (S), enligt DR.

Dessutom ska polisen få möjlighet att i preventivt syfte stänga offentliga platser. I lagförslaget ingår även högre böter för dem som bryter mot lagarna.

Enligt danska TV2 ska samlingar med fler än två personer kunna förbjudas.

Lagändringarna väntas antas på tisdag.

För en vecka sedan beslutade Danmark att stänga förskolor och skolor, restauranger, frisörer och liknande affärsrörelser. I måndags förlängde regeringen restriktionerna till den 13 april.

Under en presskonferens på onsdagen sade justitieminister Nick Hækkerup (S) att han även förbereder ett förslag om att kraftigt skärpa straffen för brott där de misstänkta har utnyttjat coronapandemin och dess effekter på samhället. Det kan gälla allt från stöld av handsprit till bedrägeribrott.

”Straff handlar också om att markera samhällets avståndstagande till handlingar. När vi upplever att någon missbrukar situationen för att berika sig själv vill vi markera att vi som samhälle tar avstånd från det”, sade Hækkerup.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?