Annons

Danmark får ny koalitionsregering

Danmark får en ny minoritetsregering på måndagen sedan Venstre kommit överens med stödpartierna Liberal Alliance och De Konservative.

Lars Løkke Rasmussen
Lars Løkke Rasmussen

Statsminister Lars Løkke Rasmussen säger att den nya regeringen kommer att uppmuntra "flit och hårt arbete", och lägga vikt på att skapa mindre sociala och ekonomiska skillnader mellan människor.

Beskedet kom under en presskonferens efter det att partierna förhandlat under helgen. Den nya treklövern har diskuterat en eventuell koalitionsregering sedan Lars Løkke Rasmussen (Venstre) bjöd in de två stödpartierna till samtal den 19 november. De nya ministrarna presenteras på måndagen klockan elva på förmiddagen.

Statsministern har lockat samarbetspartierna med ministerposter för att undvika ett nyval. Under flera månader har Liberal Alliances partiledare Anders Samuelsen hotat att fälla regeringen om inte den högsta inkomstskatten i Danmark sänks med fem procentenheter.

Partierna har kommit överens om att minska marginalskatten, och att färre danskar ska betala toppskatt, enligt överenskommelsen.

Det blir dock fortsatt en minoritetsregering, beroende av populistpartiet Dansk Folkeparti, som inte bjudits in till regeringssamtalen.

Fakta: Danmarks nya regering
Den så kallade treklövern består av Venstre, Liberal Alliance och De Konservative. Tillsammans har de 53 av folketingets 179 platser.

Högerpartiet Venstre har 34 stolar i folketinget och är därmed landets näst största parti efter Dansk Folkeparti som har 37 mandat. Venstre grundades 1879. Partiet har innehaft statsministerposten elva gånger sedan dess, bland dem finns nuvarande statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Liberal Alliance är landets tredje största parti med 13 platser i folketinget. Grundades 2007 och har inte tidigare suttit i en regering.

De Konservative har sex platser i parlamentet. Grundades 1916 och har suttit i regering flera gånger tidigare. Dåvarande partiledaren Poul Schlüter hade statsministerposten 1982-1993.

Källa: Ritzau


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?