Annons

Danmark erbjöd obrukbara respiratorer till Italien

Danmark erbjöd respiratorer till Italien för att hjälpa till under coronapandemin. Men respiratorerna var obrukbara vid covid-19-behandling, och det visste flera försvarsanställda i Danmark på förhand.

Foto:Cecilia Fabiano

Respiratorerna tillhörde det danska försvaret och var en del i ett tänkt hjälppaket, sedan Italien hade begärt hjälp för att tackla coronautbrottet. Danmark slog på stora trumman och skulle komma till undsättning med 15–20 respiratorer och ett fältsjukhus.

Men respiratorerna som erbjöds visade sig vara oanvändbara för att behandla covid-19-patienter, och Italien tackade nej till dem.

Att respiratorerna inte fungerade för covid-patienter visste försvaret om redan innan landet erbjöd dem, visar mejlväxling som tidningen Berlingske har tagit del av.

”Det är viktigt att informera UD om att det inte omedelbart är möjligt att använda PEEP-funktionen med våra Weinmann Medumat Standard-respiratorer. Jag vet utifrån kommunikation med vårdpersonal, att exakt den funktionen är viktig i förhållande till ventilering av coronapatienter i respirator”, står i ett mejl från en person vid försvarsdepartementet till försvarsledningen.

PEEP-funktionen gör att ett tryck adderas i slutet av utandningen för att inte lungblåsorna ska falla ihop.

Mejlet är skickat den 8 april, samma dag som Danmark erbjöd Italien respiratorerna.

I ett mejlsvar säger en vice chef att man är medveten om utmaningarna, men att danska UD ”antagligen bara tänker på signalvärdet”.

Utrikesdepartementet nekar till det påståendet och hävdar att man först den 12 april fick information från landets folkhälsodepartement att respiratorerna inte kunde användas till coronabehandling.

Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod fick skarp kritik av ledamöter i Folketinget för hur frågan hade hanterats. När hjälppaketet presenterades beskrev han det som en ”solid handräckning” till ”våra italienska vänner”.

”Jag skulle önska att jag hade vetat att respiratorerna inte var lämpliga för covid-19, får då hade jag uttryckt mig annorlunda”, försvarade han sig senare.

I mitten av maj erbjöd Danmark Italien 13 moderna respiratorer. Den gången tackade Italien ja till hjälpen.


Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?